Da biste vašu trpezu pretvorili u pravu čaroliju potrebno vam je samo nekoliko stvari – malo slobodnog vremena, mnogo kreativnosti, malo ukrasa, nekoliko modlica u različitim oblicima i nešto namirnica!
Suhi kolačići sa dekoracijama
U zdjelu sjedinite omekšali margarin, cimet, med, brašno, prašak za pecivo, šećer i vanilijin šećer. Sve to dobro izmješati, kako bi se dobilo glatko tijesto. Tijesto prekrijte providnom folijom i ostavite oko 30 minuta na toplom da nadođe. Tijesto zatim rastanjite oklagijom, zatim raznim kalupima vadite figurice. Pleh obložite papirom za pečenje i redajte kolačiće. Peći na temperaturi 180 stepeni, oko 10-15 minuta. Pečene kolačiće ostavite da se skroz ohlade.
Za smijesu tijesta potrebno vam je : 300 g mekog brašna, 100 g margarina, 1 jaje, 100 g šećera,1 vanilin šećer, 1 prašak za pecivo, 4 kašičice meda i 1/2 kašičice cimeta.
Posebno pripremite smijesu za dekoraciju. Umutite bjelance u čvrsti snijeg, a zatim postepeno dodavati šećer u prahu i sok od limuna i miješati da se sve ujedini.
Smijesu za dekoraciju sipajte u plastičnu vrećicu, a zatim vrlo malo odsjecite vrh. Onda polahko stiskajući kesu, dekorisati kolačiće po želji. Prije nego se smijesa stegne možete dodati slatke ukrase, dekoracije u obliku cvijetića, perli i slično. Jako zanimljiva dekoracija za predstojeće blagdane su šarene M&M bombone koje možete redati po vrhu kolačića.
Ostavite ih tako neko vrijeme da se osuše i smijesa stegne. Za dekoraciju vam je potrbno: Jedno bjelance, 200 g šećera u prahu i 1 kašika limunovog soka.
Omiljene suhe kolačiće možete napraviti i da budu u obliku zvijezda. Stavite nekoliko, jednu na drugu tako da se kraci ne poklapaju i uvežite trakom, a na vrhu napravite mašnu. Ovako “spakovane” kolačiće možete držati na stolu kao neodoljivi ukras, a čak ih možete i pokloniti nekom malom gostu ili prijateljima kao neobičan i vrlo kreativan znak pažnje.
Čokoladni mafini sa dekoracijom
Ako više volite mekane kolačiće, onda možete napraviti smjesu za mafine. Za smijesu vam je potrebno: 4 jaja , 100 g šećera, 2 kašike brašna, 150 g čokolade za kuhanje i 100 g putera.
Puter i čokoladu istopite na pari u istoj posudi. Posebno umutite mikserom bjelanca, a zatim i žumanca sa šećerom pa sjedinite mase sipajući umućena žumanca u umućena bjelanca. Dodajte brašno i lagano promiješajte. U ovu masu na kraju miješajući dodajte istopljenu čokoladu sa puterom. Masu sipajte u podmazan pleh za mafine i pecite 10 minuta u prethodno zagrijanoj rerni na 220 stepeni.
Ohladite i pospite šećerom u prahu ili rastopljenom čokoladom. I na ovim kolačima možete koristiti dekoraciju sa slatkim cvjetićima, perlama, šarenim bombonama ili komadićima voća po želji.