Neke vrste voća i povrća sadrže fitonutrijente koji ciljano uništavaju ćelije tumora, a da pritom ne diraju one zdrave? To je otkriće još iz 2000. godine za koje su zaslužna dva britanska naučnika – Gerry Potter i Dan Burke.
Oni su tokom svog rada na usavršavanju sintetičke tvari za uništavanje ćelija raka naišli na fitonutrijente prisutne u hrani kojima su dali naziv – salvestroli.
Salvestroli spadaju u veću skupinu fitonutrijenata koji se nazivaju fitoaleksini. Riječ je o tvarima koje biljka proizvodi kako bi se zaštitila od gljivica, bakterija, virusa, insekata i ultraljubičastog zračenja. Studije su pokazale da salvestroli djeluju snažnije protiv raka nego poznati nam prirodni sastojak resveratrol.
Protutumorsko djelovanje – glavna funkcija salvestrola
Salvestroli djeluju isključivo protiv ćelija raka. Oni su u stanju raspoznati enzim CYP1B1, koji je prisutan samo u ćeliji raka, no ne i u onoj zdravoj. U onom trenutku kad prepoznaju taj enzim, otpuštaju posebne tvari metabolite koji automatski zaustavljaju rast ćelija raka te ih u roku od 30 minuta potpuno unište.
Naučnik Gerry Potter otkrio je da ove tvari postaju aktivne samo u prisutnosti spomenutog enzima. Enzim CYP1B1 otkriven je, primjerice, u ćelijama raka mjehura, mozga, dojke, debelog crijeva, jetre, pluća, jajnika i u još nekim vrstama karcinoma. Taj su enzim, koji je tipičan samo za ćelije tumora, britanski naučnici nazvali „trojanskim konjem“ smatrajući ga slabom točkom karcinoma.
Naime, baš kao što su Grci u namjeri da zauzmu Troju smislili trik s trojanskim konjem, i naše se tijelo mudro poslužilo stvaranjem enzima u ćeliji raka kako bi je u konačnici – upravo uz pomoć salvestrola – moglo uništiti.
Svakodnevnom konzumacijom hrane koja je bogata salvestrolima mogu se uništiti nakupine ćelija tumora te spriječiti početni stadij raka da nastavi napredovati.
Salvestroli – samo u organskoj i netretiranoj hrani
Ovi se fitonutrijenti u većoj mjeri nalaze samo u organski uzgojenom voću, povrću i bilju. Nažalost, moderne poljoprivredne metode uzgoja i industrijska proizvodnja jako su osiromašili nutritivne vrijednosti naše hrane.
Naime, studije su otkrile tužnu činjenicu: namirnice koje danas jedemo sadrže svega 10 posto količine salvestrola koju su hranom unosili u organizam naši preci prije stotinu godina. Budući da su salsvestroli ljekoviti dio biljke, imaju gorak okus. A upravo smo se te zdrave gorčine, koja je, primjerice, bila prisutna u jabukama, željeli riješiti. Naime, kako bismo povećali prodaju voća, povećavali smo uzgoj sve slađih sorti. Stoga, danas u jabukama ima malo salvestrola.
U organskom voću i povrću ima čak 30 posto više salvestrola nego u onom neorganskom, koje se tretira fungicidima i drugim štetnim tvarima. Voće i povrće koje je tretirano fungicidima prestaje proizvoditi salvestrole – jer im jednostavno nisu potrebni za odbranu od nametnika.
ORGANSKO VOĆE KOJE SADRŽI SALVESTROLE:
- jabuke
- narandže
- mandarine
- jagode
- brusnice
- kupine
- borovnice
- grožđe
- avokado
ORGANSKO POVRĆE KOJE SADRŽI SALVESTROLE:
- kupus
- prokule
- brokule
- karfiol
- masline (kao i hladno prešano maslinovo ulje)
- paprike
BILJE KOJE SADRŽI SALVESTROLE:
- bosiljak
- peršun
- ružmarin
- timijan
- metvica
- kadulja
- maslačak
- artičoka
Britanski naučnik Gerry Potter odlučio je isprobati snagu salvestrola i u koncentriranom obliku – u suplementima. Rezultati su bili zapanjujuće dobri, pa je otkriće salvestrola nazvao najvažnijim nakon otkrića vitamina. Ipak, potrebna su dodatna laboratorijska istraživanja da bi se dobila konačna potvrda o djelotvornosti salvestrola u koncentriranom obliku.
Dotad, najbolje je da jedete svježe voće i povrće, i to organsko i netretirano, kako biste se opskrbili barem malom dozom ove tvari koja vas može zaštititi od raka i tumora!