Petak, 13 Juna, 2025
No menu items!
NaslovnicaZdravljeSNAGA BILJAKA: Salvestrolom protiv raka

SNAGA BILJAKA: Salvestrolom protiv raka

Neke vrste voća i povrća sadrže fitonutrijente koji ciljano uništavaju ćelije tumora, a da pritom ne diraju one zdrave?  To je otkriće još iz 2000. godine za koje su zaslužna dva britanska naučnika – Gerry Potter i Dan Burke.
Oni su tokom svog rada na usavršavanju sintetičke tvari za uništavanje ćelija raka naišli na fitonutrijente prisutne u hrani kojima su dali naziv – salvestroli.

Salvestroli spadaju u veću skupinu fitonutrijenata koji se nazivaju fitoaleksini. Riječ je o tvarima koje biljka proizvodi kako bi se zaštitila od gljivica, bakterija, virusa, insekata i ultraljubičastog zračenja. Studije su pokazale da salvestroli djeluju snažnije protiv raka nego poznati nam prirodni sastojak resveratrol.

Protutumorsko djelovanje – glavna funkcija salvestrola

Salvestroli djeluju isključivo protiv ćelija raka. Oni su u stanju raspoznati enzim CYP1B1, koji je prisutan samo u ćeliji raka, no ne i u onoj zdravoj. U onom trenutku kad prepoznaju taj enzim, otpuštaju posebne tvari metabolite koji automatski zaustavljaju rast ćelija raka te ih u roku od 30 minuta potpuno unište.
Naučnik Gerry Potter otkrio je da ove tvari postaju aktivne samo u prisutnosti spomenutog enzima. Enzim CYP1B1 otkriven je, primjerice, u ćelijama raka mjehura, mozga, dojke, debelog crijeva, jetre, pluća, jajnika i u još nekim vrstama karcinoma. Taj su enzim, koji je tipičan samo za ćelije tumora, britanski naučnici nazvali „trojanskim konjem“ smatrajući ga slabom točkom karcinoma.
Naime, baš kao što su Grci u namjeri da zauzmu Troju smislili trik s trojanskim konjem, i naše se tijelo mudro poslužilo stvaranjem enzima u ćeliji raka kako bi je u konačnici – upravo uz pomoć salvestrola – moglo uništiti.

Svakodnevnom konzumacijom hrane koja je bogata salvestrolima mogu se uništiti nakupine ćelija tumora te spriječiti početni stadij raka da nastavi napredovati.

Salvestroli – samo u organskoj i netretiranoj hrani

Ovi se fitonutrijenti u većoj mjeri nalaze samo u organski uzgojenom voću, povrću i bilju. Nažalost, moderne poljoprivredne metode uzgoja i industrijska proizvodnja jako su osiromašili nutritivne vrijednosti naše hrane.
Naime, studije su otkrile tužnu činjenicu: namirnice koje danas jedemo sadrže svega 10 posto količine salvestrola koju su hranom unosili u organizam naši preci prije stotinu godina. Budući da su salsvestroli ljekoviti dio biljke, imaju gorak okus. A upravo smo se te zdrave gorčine, koja je, primjerice, bila prisutna u jabukama, željeli riješiti. Naime, kako bismo povećali prodaju voća, povećavali smo uzgoj sve slađih sorti. Stoga, danas u jabukama ima malo salvestrola.
U organskom voću i povrću ima čak 30 posto više salvestrola nego u onom neorganskom, koje se tretira fungicidima i drugim štetnim tvarima. Voće i povrće koje je tretirano fungicidima prestaje proizvoditi salvestrole – jer im jednostavno nisu potrebni za odbranu od nametnika.
ORGANSKO VOĆE KOJE SADRŽI SALVESTROLE:

  • jabuke
  • narandže
  • mandarine
  • jagode
  • brusnice
  • kupine
  • borovnice
  • grožđe
  • avokado

ORGANSKO POVRĆE KOJE SADRŽI SALVESTROLE:

  • kupus
  • prokule
  • brokule
  • karfiol
  • masline (kao i hladno prešano maslinovo ulje)
  • paprike

BILJE KOJE SADRŽI SALVESTROLE: 

  • bosiljak
  • peršun
  • ružmarin
  • timijan
  • metvica
  • kadulja
  • maslačak
  • artičoka

Britanski naučnik Gerry Potter odlučio je isprobati snagu salvestrola i u koncentriranom obliku – u suplementima. Rezultati su bili zapanjujuće dobri, pa je otkriće salvestrola nazvao najvažnijim nakon otkrića vitamina. Ipak, potrebna su dodatna laboratorijska istraživanja da bi se dobila konačna potvrda o djelotvornosti salvestrola u koncentriranom obliku.

Dotad, najbolje je da jedete svježe voće i povrće, i to organsko i netretirano, kako biste se opskrbili barem malom dozom ove tvari koja vas može zaštititi od raka i tumora!

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO