Subota, 13 Jula, 2024
No menu items!
NaslovnicaZdravljeMentalno zdravljeOtkriven najvažniji faktor ljudske sreće!

Otkriven najvažniji faktor ljudske sreće!

Istraživanje na Harvardu koje je trajalo 75 godina otkrilo je šta nas čini sretnim! Istraživanje je pratilo živote dvije skupina muškaraca više od 75 godina, a sada prati njihovu djecu. Naučnici žele shvatiti kako djetinjstvo utiče na zdravlje i dobrobit u srednjoj dobi.
Šta nas čini sretnim i zdravim kroz život? Ako mislite da je to slava i novac, niste u pravu. Jer psihijatar Robertu Waldinger kaže kako griješite.  Šta kaže o sreći i faktorima koji naš život čine vrijednim življenja, pogledajte u njegovom predavanju:

Dakle, što je najvažniji faktor sreće i dobrobiti? Waldinger kaže kako je najjasnija poruka dobijena iz ovog istraživanja upravo ova: dobri odnosi nas održavaju sretnijim i zdravijim. Najveći pokazatelj sreće i cjelokupnog ispunjenja u životu je, u osnovi, ljubav.
Istraživanje je pokazalo da, kada imamo nekoga na koga se možemo osloniti, to pomaže opustiti naš nervni sistem, pomaže mozgu da ostane zdrav i smanjuje emocionalnu bol. Podaci su također jasno pokazali kako oni koji su usamljeni imaju veću vjerojatnost da će se njihovo tjelesno zdravlje ranije pogoršati i umrijet će mlađi.
Ne radi se o broju prijatelja koje imate već o tome jeste li predani tim odnosima. Kvaliteta bliskih odnosa je ono što je važno. Dakle, nije bitno bitno imate li mnogo prijatelja ili jeste li u savršenom romantičnom odnosu. Važna je kvaliteta odnosa, koliko je odnos dubok i iskren, u kojoj se mjeri možete opustiti i otkriti ko ste doista.

Ovo je vrlo dobar podsjetnik na životne prioritete. Možete imati sav novac na svijetu ali bez ljubavi, nećete biti sretni.

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO