Utorak, 21 Maja, 2024
No menu items!
NaslovnicaZdravljeMentalno zdravljeAlkoholno ludilo – šta je i kako se liječi?

Alkoholno ludilo – šta je i kako se liječi?

To je duševna bolest što nastaje isključivo nakon dugogodišnjeg uživanja alkoholnih pića, te je, prema tome, bolest hroničnih alkoholičara.

Često se javlja  kod mladih ljudi poslije 2 do 4 godine alkoholizma. Drži se da do bolesti dolazi uslijed oštećenja jetre, avitaminoze i trovanjem bolesnim produktima mijene tvari kod hroničnog alkoholizma.
Do pojave ludila dolazi uglavnom na neki vanjski poticaj, kao što su povrede, zarazne bolesti, operacije, dolazak u zatvor i slično. Ludilo se razvija naglo ili postupno, u nekoliko dana. U slučaju postupnog razvoja ludila prethodno se pojavljuju znaci kao što su nemir, strah, nesanica, burni i teški snovi, pojačano znojenje, grčevi mišića, drhtanje i halucinacije. U razvijenom stupnju alkoholnog ludila pojavljuju se pomućenost svijesti, nesnalaženje u vremenu i prostoru, pogrešno prepoznavanje osoba, zastrašenost, vidne i slušne halucinacije, jako drhtanje glave, ruku i čitavog tijela, nesiguran hod, podrhtavajući govor i nesanica.
Alkoholno ludilo traje otprilike 2 do 5 dana. Uglavnom prestaje naglo, dubokim snom iz kojeg se bolesnik budi iscrpljen, ali bistar i miran. Alkoholno ludilo istu osobu može zadesiti nekoliko puta.
Kad se gore navedeni simptomi pojave treba odmah poslati alkoholičara u bolnicu. Od ove bolesti je hitno potrebna neposredne terapijske intervencije. Terapijski učinak bi trebao biti usmjeren, specijalizirani i provoden u okviru psihijatrijske bolnice. Glavni ciljevi liječenja su: liječenje uznemirenosti, prestanak  nesanice, grčeva,  opijenosti,  nezdravih stanja i posljedica koje mogu biti katastrofalne.

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO