Utorak, 21 Maja, 2024
No menu items!
NaslovnicaZdravljeZdrava ishranaJorgovan: Omiljeni ukras bašta je čuvar zdravlja i ljepote

Jorgovan: Omiljeni ukras bašta je čuvar zdravlja i ljepote

Od aprila pa do početka juna ukras većine bašta je jorgovan. Njegov miris i ljepota krase i parkove širom Europe. Ovo grmoliko drvo ima cvijetove različitog oblika i boje. Bilo da se radi o bijelom, ljubičastom ili plavom jorgovanu svi imaju ista svojstva i karakteristike. 

Romantični cvijet koji ima i svoje mjesto u medicini

Vjeruje se da jorgovan vodi porijeklo sa Balkanskog poluostrva i da pripada porodici maslina. Specifičan je i po svom nazivu grčkog porijekla syrnix. Može se prevesti kao lula, a naziv je dobio zbog toga što su stari narodi koristili njegovo cijenjeno drvo za izradu duhanskih lula.
Za jorgovan se vezuju i mnoge ljubavne priče. Vjeruje se da je Balkanski kralj Uroš naredio da se na klisurama Ibra posade jorgovani u tolikoj količini da ih njegova buduća supruga osjeća sve do Provanse. Nakon toliko stoljeća, dolina Ibra se još uvijek zove Dolinom Jorgovana. 
Jorgovan je u narodu najviše poznat zbog svog omamljujućeg mirisa. To je i glavni razlog zašto je jedan od najdražih sastojaka najljepših svjetskih parfema. Međutim, zaboravljena je jedna druga uloga ove grmolike biljke. Pored ljepote i mirisa, jorgovan se može koristiti i u medicinske svrhe. Dobar je za borbu protiv temperature, kao analgetik ubalažava bolove, a ima i mogućnost obnavljanja jetre.

Ulje za reumu

Mirišljavo ulje koje možete dodavati u vaše šampone, kreme ili mazati na tijelo ima i medicinsku upotrebu. Jorgovansko ulje važi za jedno od najboljih za liječenje reume. Oboljeli mogu masirati ulje svakodnevno, kružnim pokretima. Priprema se tako što se jedna tegla (veličina zavisi od količine ulja koju želite) do vrha, bez sabijanja napuni cvjetovima jorgovana. Nakon toga se prelije uljem (maslinovo, bademovo ili kukuruzno) i drži na suncu oko dvije sedmice sa povremenim miješanjem. Procijeđeno ulje koristite kada želite, nema nikakve štetne posljedice, već vam samo može pomoći. Ulje nikako nemojte odlagati u frižider, ali je potrebno da stoji na mračnijem i prohladnom mjestu.

Sami napravite sprej neodoljivog mirisa

Kao što vam je poznato od jorgovana se mogu napraviti i parfemi ili sprej za tijelo. Da bi uživali u jorgovanu tokom cijele godine napravite svoj miris. Izgnječite cvijetove jorgovana i stavite u posudu koja podnosi visoke temperature. Prelijete kipućom vodom, a nakon hlađenja procijedite. Nakon što je tečnost potpuno hladna kuhajte je sve dok ne dobijete željenu jačinu mirisa. Spremite u bočicu, držite u frižideru i uživajte u neodoljivom mirisu.

Puno zdravlja, ali i ukusno

Potpuno je zaboravljena nekadašnja uloga jorgovana u domaćoj kuhinji. Često su se spremali sokovi i dobro poznato slatko od jorgovana. Recepti su ustvari više nego jednostavni. Cvijet jorgovana je sam po sebi jestiv i ukusan i možete ga koristiti za vaše kolače i torte.

Da li će vaša omiljena poslastica biti med ili sok ? 

U vašoj kuhinji možete napraviti i jorgovanski med tako što ćete kao i za ulje pripremiti teglu punu cvjetova i preliti je vašim omiljenim medom. Nakon šest sedmica je spreman za jelo, a ne morate ga ni cijediti jer se cvjetovi jedu. 
Za sok vam trebaju dvije šolje vode, šolja šećera i dvije šolje cvjetova. Nakon što se na pećnici, u vodi otopi šećer, uspite cvjetove jorgovana i ostavite na laganijoj vatri 15 minuta. Procijedite i sok je spreman za degustaciju. U sok naravno možete dodati i drugo bilje, citruse, alkohol i sve ostalo što volite. 
Sigurni smo da ćete nakon ovog članka istražiti koje su to sve pogodnosti koje nam donosi ova divna biljka i da vam neće služiti samo kao ukras u vašim domovima. 
 
 
 

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO