Subota, 20 Aprila, 2024
No menu items!
NaslovnicaUncategorizedZanimljive životinjske vrste za koje možda niste ni čuli

Zanimljive životinjske vrste za koje možda niste ni čuli

Bogatstva flore i faune nas često ostave bez teksta. U prirodi postoji toliko čuda da nekada i zaboravimo koliko je raznolik i zanimljiv svijet u kojem živimo.
Životinjske vrste o kojima imamo manje saznanja žive na egzotičnim i često teško pristupačnim lokacijama. To je jedan od razloga zašto nauka zna tako malo o neobičnim vrstama.
Ipak, moderno doba nauke nam je omogućilo da barem neke od “čudnih” životinja upoznamo okom kamere. Pogledajte koje su to životinje toliko zanimljive, strašne, ali i smiješne, a vi još uvijek niste čuli za njih.

Gušati tetrijeb
Foto:// US Department of Agriculture / Flickr//
Foto:// US Department of Agriculture / Flickr//

Gušati tetrijeb je nastanjen na prostorima sjeverne Amerike. Jedna je od skoro pa ugroženih vrsta zbog činjenice da predstavlja lak plijen za mesojede. Većinom nastanjuje područja šuma i arktičke zone. Zbog jakog i debelog krzna omogućen im je boravak na izrazito hladnim predjelima. Jako su posebni zbog svog izgleda, širokih grudi koje mužjacima prvenstveno koriste za zavođenje ženki. 

Atlantski som
Foto://nationalgeographic.com//
Foto://nationalgeographic.com//

Atlantski som ili vuk je predstavnik vukolike familije Anarhichadidae. To je porodica morskih vukova koji nastanjuju Atlantik i Tihi okean. Hrane se sa dna mora i to beskičmenjacima koje drobe svojim oštrim zubima. Jako su opasne po ljude jer njihov ugriz ima veliku snagu. Također, specifične su po tome što posjeduju prirodni antifriz koji im omogućava da prežive i najveće morske dubine.

Bornejska mačka
Foto://en.wikipedia.org//
Foto://en.wikipedia.org//

Divlja mačka o kojoj se vrlo malo zna. Dolazi sa otoka Bornea i zbog velikog pada populacije klasifikovana je kao ugrožena vrsta. Ova životinja vodi jako tajnoviti, noćni i život i iz tog razloga jako je malo podataka o njoj. Fotografija skoro da i nema kao ni informacija o njenoj ishrani i razmnožavanju. Po izgledu najviše podsjeća na vrste jaguara i po jedinim podacima iz 2006 (kada je slučajno uhvaćena u rezervat) njeno najčešće stanište su krošnje drveta. 

Gobi skočimiš
Foto: //voices.nationalgeographic.com//
Foto: //voices.nationalgeographic.com//

Vrsta glodavca koji živi u pustinjama Kine i Mongolije. Otkriveni su u pustinji Gobi pa otuda i njihovo ime. Jako su sitne i neprimjetne životinje koje spadaju u noćne glodavce. Žive u malim jazbinama dugačkim oko 60cm. Posljednih godina došlo je i do otkrića da postoje 33 podvrste ovih simpatičnih bića.

Sunda leteći lemur
Foto://saveourgreen.org//
Foto://saveourgreen.org//

Foto://saveourgreen.org//
Foto://saveourgreen.org//

Životinja koja ustvari ne pripada porodici lemura niti leti, ali je zbog prvobitne klasifikacije i nepoznavanja vrste dobila to ime. Ovo neobično biće ustvari skače od drveta do drveta što zbog njegovog tijela (podsjeća na šišmiša) izgleda kao letenje. Hrani se mekanim biljkama i najviše nastanjuje područja jugoistočne Azije.
 
 
 

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO