Srijeda, 17 Jula, 2024
No menu items!
NaslovnicaZdravljeMame i bebePreporuke i tehnike za dojenje

Preporuke i tehnike za dojenje

The American Academy of Pediatrics (AAP) preporučuje samo dojenje do najmanje 6 mjeseci života. Poslije tog perioda uvodi se odgovarajuća kruta hrana u razdoblju od 6 mjeseci do 1 godine života. Nakon prve godine se dojenje nastavlja onoliko dugo koliko to dijete i majka žele, mada nakon 1. godine dojenje treba nadopuniti cjelokupnim izborom krute hrane i pića.

Tehnike dojenja

Dojenje djeteta

Majka se treba smjestiti u bilo koji udobni, opušteni položaj te poduprijeti dojku rukom. Na taj način će biti sigurna da se dojka nalazi u sredini djetetovih usta, čime se smanjuje mogućnost boli. Sredinu donje usnice djeteta treba podražiti bradavicom tako da dijete okrene glavu i široko otvori usta. Djetetu treba dozvoliti da obuhvati što je moguće veći dio dojke i bradavice, stavljajući mu usnice 2,5 do 4 cm od donjeg ruba bradavice.

Na taj način djetetov jezik pritišće bradavicu o tvrdo nepce. U početku je za pojavu refleksa ispuštanja mlijeka potrebno barem 2 minute. Kako dijete raste a podraživanje sisanjem se pojačava, količina mlijeka se povećava. Trajanje hranjenja određuje dijete. Nekim ženama je za povećanje količine ili održavanje stvaranja mlijeka potrebna pumpica za prsa. Kod većine žena izdajanje pumpicom u trajanju od ukupno 90 minuta po danu podijeljeno u 6 do 8 izdajanja stvara dovoljno mlijeka za dijete koje se ne doji na prsima.

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO