Ponedjeljak, 25 Septembra, 2023
No menu items!
NaslovnicaTehnologijaUmjetna inteligencija će u potpunosti promijeniti svijet u kojem živimo?

Umjetna inteligencija će u potpunosti promijeniti svijet u kojem živimo?

Umjetna inteligencija je još uvijek velika nepoznanica u svijetu tehnologije. Koliko će se svijet uistinu promijeniti onog trena kada umjetna inteligencija doživi svoj potpuni oblik? Da li će nam roboti oduzeti poslove, da li ćemo moći kontolisati računare sa kognitivnim svojstvima i mnoga druga pitanja se javljaju na pomen ove teme. 

Kako je nastala ideja o umjetnoj inteligenciji

Najveći problem se pokazao kada je u pitanju shvatanje aptraktnog pa su se istraživači najviše posvetili upravo ovom problemu. Kako je vrijeme odmicalo tako je i ovo polje uznapredovalo. Upravo ovakvi pomaci su razlog za zabrinutost mnogih naučnika i tehnoloških stručnjaka. Računari koji rade na principu umjetne inteligencije se svakodnevno testiraju. Mnogi su postigli izvanredne rezultate kada je u pitanju pisanje tekstova, riješavanje matematičkih problema, igrica, a ono najzanimljivije pokazali su prve znake emocija.
Sve ovo je veliki razlog za zabrinutost mnogih koji vjeruju da se otišlo predaleko i dala prevelika sloboda mašinama. Ono što sigurno stoji iza ove bojazni je i činjenica da bi mašine mogle vrlo lako zamijeniti ljude. Većina poslova koje danas obavljaju ljudi, ekonomisti, pravnici, učitelji, trgovci, a i mnoga druga zanimanja bi potpuno eliminisala čovjeka. 
Međutim, zaboravljaju se dobre stvari koje donosi budućnost. Umjetna inteligencija i tehnologija budućnosti će čovjeku donijeti toliki napredak da se procjenjuje da će zahvaljujući mašinama i ljudi imati duži vijek. Mašine već donose veliki napredak, te su pomaci u oblasti medicine toliki da smo u mogućnosti da otkrijemo uzroke bolesti i postupak liječenja samo jednim pregledom. Operacije se izvode bez greške i bez ožiljaka.
Prije nego u potpunosti osudite tehnološki naopredak zbog straha da će vas zamijeniti mašine, sjetite se koliko dobrog nam one mogu donijeti. Umjetne inteligencije ne trebamo se bojati ništa više nego se bojimo samih sebe. 
 

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO