Subota, 20 Aprila, 2024
No menu items!
NaslovnicaZdravljeMame i bebeZdravstvena zaštita dojenčeta

Zdravstvena zaštita dojenčeta

Dojenačkim periodom nazivamo vrijeme do napunjene prve godine života. To je vrijeme intenzivnog rasta i razvoja djeteta. Nikad više u svom životu čovjek ne postigne toliko povećanje težine i visine u tako kratkom vremenu. Tjelesna težina dojenčeta se udvostruči u petom mjesecu života, a utrostruči sa napunjenom prvom godinom. Za godinu dana dojenče poveća svoju visinu za punih 25 cm. Isto tako nauči da sjedi, stoji i napravi prve korake, prenoseći tjelesnu težinu s noge na nogu. Ono koristi čulo vida prepoznajući osobe oko sebe, reaguje na zvuk, smije se glasno, raduje se i komunicira sa okolinom. Također koristi šake i prste, hvata i traži svoje igračke, reaguja na svoje ime, počinje govoriti, žvaće hranu, pije iz čaše, koristi se kašikom.

Nicanje prvih zuba

Nicanje zuba, denticija je još jedan pokazatelj rasta i sazrijevanja djeteta. Početak nicanja zuba je podložan velikim fiziološkim varijacijama. Obično, mliječna denticija počinje sa 5 – 9 mjeseci, a završava sa 24 – 28 mjeseci. Ovako brz razvoj omogućava lakše djelovanje štetnih faktora, ukoliko oni postoje, na zdravlje djeteta. S druge strane, budno praćenje rasta i razvoja, omogućava prepoznavanje patoloških stanja i poremećaja u njihovoj najranijoj fazi, kada je najveća mogućnost njihove korekcije.

Najveću podršku i saradnju majci u prvim mjesecima pruža medicinska sestra, koja bi trebala, kao član tima za zdravstvenu zaštitu, da izvrši bar četiri pregleda dojenčeta u toku prve godine dana njegovog života u cilju utvrđivanja toka psihofizičkog rasta i razvoja. Pregledi se mogu odvijati u  kući djeteta, jednako kao i u ambulanti primarne zdravstvene zaštite, ali planirano, po dogovoru sa majkom. Svaki pregled traje 20 – 30 minuta pri čemu se dijete se uvijek pregleda potpuno golo. Pored praćenja psihomotornog rasta i razvoja dojenčeta, radi se na kontinuiranoj edukaciji majki i zdravstvenom prosvjećivanju, te upoznavanju sa programom vakcinacije. Pored dijagnosticiranja i liječenja, majkama se pružaju i savjeti vezani za bolesti dojenčeta.

Pregled bebe

Prilikom kućnih posjeta radi se i na identifikaciji zdravstvenih i socijalnih problema u porodici, posebna pažnja se posvećuje dojenčetu koje živi u nesređenim prilikama, te vrši se savjetovanje roditelja o ambijentu u kojem dojenče treba da provodi svoje vrijeme. Pored svega toga, majke se upoznavaju sa pravilnom ishranom, značajom dojenja, ali im se i demonstrira način dojenja.

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO