Zumbul – cvijetni i mirisni ukras za vrtove i stanove

0

Zumbuli mogu u proljeće svojim lijepim izgledom i intenzivnim prijatnim mirisom uljepšavati i vrtne površine.

Latinski naziv Hyacinthus nastao je prema istoimenom cvijetu koji je prema Homeru nikao iz krvi ubijenog Hijacinta.

Zumbul pripada porodici Liliaceae. Podzemni je organ zumbula višegodišnja lukovica koja u vrtovima može trajati i do dvadeset godina. Visine su oko 30 cm. Listovi su mu dugački i izduženi, tamnozeleni. Cvjetovi su u grozdastim cvastima s više od 20 cvjetića različitih boja, od bijele, svijetloplave, ružičaste, ciklamaste, purpurne do tamnoljubičaste, ovisno o kultivarima. Biljka ima karakterističan prijatan i intenzivan miris.

Zumbuli se uglavnom uzgajaju u dvorištu, i to na jesen. Međutim, ako nemate dvorište – mogu se držati i u saksiji u vašem domu.

Sadnja zumbula u bašti ili saksiji

Lukovice zumbula sade se u jesen u vrt, ili u saksije koje treba ostaviti unutra. Za njih je najbolja zemlja bogata humusom koja dobro propušta vodu. Lukovice treba da se posade na dubinu od 15 do 20 cm, da bi bile bezbjedne od zimskih mrazeva i sa razmakom između njih od 15 do 20 cm.

Pri sadnji ih treba dobro utisnuti u zemlju tako da ne ostane rupa ispod lukovice, da ne bi došlo do truljenja korijena. Korijen je veoma osjetljiv i ako se u toku presađivanja oštete već razvijene žile, one se neće regenerisati, pa će doći do zastoja u rastu, a kod većih oštećenja i do propadanja. Stabljika, sa tankim dugim zelenim mesnatim listovima na kojoj će se rascvjetati mnoštvo cvjetića zumbula nalik na zvončiće, izrašće iz lukovice u proleće. Zumbul naraste 20 do 30 cm u visinu.

Zumbul u saksiji kao sobna biljka

Ako gajite zumbul kao sobnu biljku, da bi njegov cvijet trajao duže, ne stavljajte ga u previše toplu prostoriju, a supstrat u koji je zasađen treba zalivati umjereno i paziti da se ne osuši. Lukovica koja je posađena u saksiju i cvjetala u zatvorenom prostoru rijetko cvjeta u saksiji i sljedeće godine. Da bi procvjetala opet u proljeće najbolje je takvu lukovicu na jesen posaditi u vrt. Lišće zumbula ne treba odrezati nakon cvjetanja. Treba ga ostaviti da prirodno uvene i tako stvori hranu za lukovicu, za zumbul koji će ponovo da iznikne u proljeće. Najbolje je da se takve lukovice ostave u zemlji. Ako ih ipak izvadite stavite ih na neko tamnije i hladnije mjesto. Ako je njega zumbula pravilna imaćete ne samo ovog proljeća, već i sljedećih divnu baštensku ili sobnu biljku u domu. Njegov cvijet u vazi unijeće miris proljeća u dom i biće divan ukras u enterijeru.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.