Žogarija u Sarajevu: Sarajevo, ljubavi moja

0

Baš ljubav je prava riječ, kada se u prvi plan istakne smisao sjajne internacionalne dječije manifestacije “Žogarija”  koja se uspješno realizovala na platou ispred  Prve osnovne škole Ilidža.

Ljubav, puno emocija, dječiji osmijesi i zadovoljstvo, na pravi način poklopili su se sa ugodnim suncem Ilidže i osmijesima okupanim Sarajevom.

Po ko zna koji put u Žogariji pobijedila je združena snaga djece i želja da budu bolji, da se nadmeću i pobijede, ali poštuju fer plej i protivnika.Tako je ovogodišnja Žogarija okupila dječake i djevojčice iz osnovnih škola Regiona i Evrope u glavnom gradu Bosne i Hercegovine te na taj način omogućila da se djeca sportski takmiče i steknu nova prijateljstva.

Slavko Sakelšek, idejni tvorac i prvi čovjek Žogarija nije skrivao zadovoljstvo jer kako je rekao, djeca su još jednom pokazala da su iznad svih nedaća, da združeni mogu sve.

To što su u Sarajevu trijumfovali mališani iz Crne Gore, što je Raška, predstavnik Srbije, bila druga u generalnom plasmanu i prva u fudbalu, manje je važno, od predivne atmosfere na zajedničkom ručku kod škole domaćina, Prve osnovne škole sa Ilidže.

Upravo tamo, Žogarija kao međunarodni projekat druženja i spajanja sjajne dječije energije, disala je punim plućima i blistala sjajem koji garantuje budućnost i novo druženje već naredne godine. Šetnja Baščaršijom, starim jezgrom i dušom grada Sarajeva, ukusni ćevapi kod legendarnog Želje, samo su neki detalji koji se pamte i daju snagu za nove izazove.

Sliku u svijet, impresivnu, snažnu i prepunu finih emocija poslala su djeca sa posebnim potrebama, koja su imala svoju priliku i iskoristila je na najljepši način.

Srce je tada zaigralo svima, duša svirala posebne note, a iskrenim aplauzom napore tih mališana pozdravili su svi, brojni gosti, predstavnici društva Slovenaca u Sarajevu, a emocije nije skrivao ni ministar za obrazovanje, nauku i mlade kantona Sarajevo, profesor dr Elvir Kazazović, koji je zvanično otvorio finale manifestacije Žogarija u Sarajevu, gradu koji je decenijama sinonim za ljubav i fine uspomene.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.