Zobene pahuljice mogu biti pravi izbor vaše prehrane

0

Zobene pahuljice su prirodne i gotovo neprerađene, a sastoje se od zobi, žitarice cjelovitog zrna. 

Zob obiluje vlaknima koja usporavaju probavu ugljikohidrata čime se smanjuje razina šećera u krvi što u konačnici izaziva osjećaj sitosti nakon zobenog obroka. Pored vlakana, zobene pahuljice predstavljaju i izvrstan izvor kompleksnih ugljikohidrata, a najbolje od svega je da u samo 100 g sadrže 347 kcal.

Tu su još i proteini i beta glukan, visokovrijedna vlakna koja su topiva u vodi te snižavaju holesterol i blokiraju apsorpciju masti u crijevima. Kada je riječ o holesterolu, zobene pahuljice upravo zbog svog vlaknastog sastava nastupaju poput spužve koja upija holesterol i izbacuje ga iz organizma. Za sve koji žele riješiti višak masnog tkiva, prehrana zobenim pahuljicama je pravi izbor.

Jogurt od zobenih pahuljica

Izmiksajte u blenderu zobene pahuljice. Dodajte narezane marelice te sve još jednom dobro promješajte i ostavite da odstoji. Zatim pripremite jedan tekući jogurt u koji ćete umiješati malo vanilinog šećera i malu kašiku javorovog sirupa. Obje smjese izlijte u čaše za posluživanje i na njih dodajte svježe voće po želji.

Zobene pahuljice sa medom i bademima

Pripremite:

  • 4 dcl mlijeka
  • 150 g zobenih pahuljica
  • 2 žlice meda
  • 1 šaka badema (isjeckanih)

Priprema:

Staviti mlijeko da se grije i dodati pahuljice. Miješati dok ne počne vrenje, sve dok se ne zgusne, a potom dodati sjeckane bademe. Maknite s vatre i nakon 2-3 minute dodati med i promiješati. Istresti u posudice i poslužiti hladno ili toplo, ovisi kako preferirate.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.