Znojenje posebno ljeti je jako važno za naš organizam

0

Znoj sam po sebi nema miris, ali, kada se spoji s bakterijama na koži ili kosi, proteini i masne kiseline stvaraju neugodan miris.

Znojenje ljeti je neophodno kako bi se smanjio rizik od nastanka toplotnog udara ali i radi mnogih drugih razloga.

Često se kaže da znojenje nije samo način hlađenja tijela već da se ono tako oslobađa i od nakupljenih toksina. Međutim stručnjaci navode kako detoksikacija počinje i završava u samo dva organa. Jedini pravi detoksikatori u našem tijelu su jetra i bubrezi. Istina je da se prljavština i masnoća može odbaciti znojenjem, ali to nije prava detoksikacija.

Toksini u naše tijelo ulaze iz raznih izvora, unutrašnjeg i vanjskog onečišćenog zraka, pušenja, pesticida, hrane koja sadrži umjetne sastojke i drugih. Često se dogodi da toksini ne napuste tijelo već da se gomilaju u njemu.

Znojenjem naše tijelo reguliše bazalnu temperaturu tijela, a njegovim se isparavanjem hladimo. Ako nosimo antiperspirant kod većeg napora, on blokira žlijezde znojnice pa tijelo izbacuje znoj na drugim mjestima poput vrata, glave ili leđa, ali svejedno se možemo oznojiti ispod pazuha ako nosimo antiperspirant jer radnja može nadjačati hemiju.

Intenzitet znojenja ovisi o intenzitetu emocija, fizičke aktivnosti, ali i topline kojoj se tijelo izlaže. Tijelo neprestano luči znoj, čak i kada toga nismo svjesni.

Kada se stimulišu znojne žlijezde, stanice luče tekućinu koja se sastoji od vode te ima visoku koncentraciju natrija i hlorida te nisku koncentraciju kalija. Maksimalna količina znoja, koju ljudski organizam može proizvesti, jeste litar po satu.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.