Znate li zašto se Svjetski dan Crvenog križa obilježava baš 08. maja?

0

Svjetski dan Crvenog križa/krsta obilježava se na dan kada je rođen Anri Dinan, osnivač jednog od najmasovnijih i najstarijih humanitarnih pokreta.

Porijeklom iz bogate ženevske porodice, nakon studija Dinan se posvetio bankarskom pozivu. Krenuvši da sklopi posao sa Napoleonom III, slučajno se našao usred pobjesnjele bitke kod grada Solferino u Italiji. Hiljade vojnika koji su se međusobno ubijali i sakatili, i užasna ljudska patnja ranjenika koju je tamo vidio preobrazila ga je i promijenila tok njegovog života.

Ne samo da je istog trenutka promijenio svoje planove i počeo da motiviše i organizuje ljude iz okolnih mjesta da pruže pomoć ranjenima koji su bespomoćno ječali, nego je došao do ideje da sve zemlje na svijetu treba da formiraju orgnizacije koje će služiti za pomoć bolesnim i ranjenima u sukobima – bez obzira kojoj strani pripadaju. Takođe, predložio je konvenciju prema kojoj se u ratu moraju poštediti bolesni i ranjeni i sanitetsko osoblje.

I sam se potpuno predao stvaranju međunarodne organizacije koja bi za cilj imala ublažavanje patnje i pružanje pomoći svima kojima je to potrebno. Zapustivši posao zbog ideje kojoj se posvetio, bankrotirao je i završio zaboravljen u jednom sirotinjskom domu. Ipak, ideja koju je podario svijetu imala je drugačiju sudbinu – pokret Crvenog križa/krsta nastavio je da se razvija i postao je prihvaćen doslovno od cijelog svijeta.

Sticajem okolnosti, na ostarijelog Dinana je u sirotinjskom domu naišao jedan mladi novinar koga je privukla neobična životna priča oronulog čovjeka i o njemu je napisao tekst. Nakon što je tekst objavljen u novinama, po drugi put u životu, tvorac pokreta Crvenog križa/krsta dobio je zasluženu pažnju javnosti.

Na samom početku 20. vijeka dodijeljena mu je Nobelova nagrada za mir. Na taj način Dinan je postao prvi dobitnik ove izuzetne nagrade.

Nobelova nagrada donosi i značajno materijalno bogatstvo, koji je donirao Crvenom križu/krstu i drugim humanitarnim organizacijama koje su bile posvećene pružanju pomoći onima kojima je to potrebno. Ostao je da živi u istom onom domu za usiromašne gdje je desetak godina kasnije i preminuo.

Od 1948. godine, 08. maj, u znak poštovanja prema Anri Dinanu, u cijelom svijetu se obilježava kao Svjetski dan Crvenog križa/krsta i Crvenog polumjeseca.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.