Znate li kako pomoći djetetu koje se guši zalogajem hrane ili nekim predmetom?

0

Većina nas barem je jednom u životu prisustvovala dramatičnoj situaciji u kojoj se osoba zagrcnula hranom. Posebno je traumatično kad se to desi djetetu.

Gušenje može uzrokovati prestanak rada srca i pluća, zbog čega je potrebna brza i ispravna reakcija. Najvažnije je ostati priseban i pokušati izbaciti predmet iz disajnih puteva.

Osim s hranom, djeca se mogu zagrcnuti i početi daviti sa sitnim igračkama, kuglicama, malim baterijama iz igračaka, kockicama, kovanicama, čepovima od plastičnih boca itd.

Prva pomoć

Dijete polegnite trbuhom preko koljena tako da mu glava i gornji dio leđa vise prema dole te nekoliko puta dlanom udarite po gornjem dijelu leđa. Nema straha da ćete ga povrijediti jer su djetetove kosti elastične. Ne uspijete li ovom metodom tada treba pokušati s Heimlichovim zahvatom.

Heimlichov zahvat za djecu ispod godine dana

Beba se polegne na leđa i vrši se pritisak nekoliko puta na tačku neposredno ispod vrha prsne kosti. Ako ne uspijete, možete ponovno pokušati izvesti prvu metodu kad je dijete na vašim koljenima glavom prema dole.

Heimlichov zahvat za djecu stariju od godine dana i odrasle

Osobi stanite iza leđa, obgrlite je te radite nagle pritiske na gornji dio trbuha. To će izbaciti zrak iz pluća, a s njime i strano tijelo. Ako vam to ne uspijeva, pokušajte potisnuti trbuh preko naslona stolice.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.