Znamo li dovoljno o Koenzimu Q10?

0

Pripremila: Dragana Grahovac, doktor medicine

Koenzim Q10 se prirodno nalazi u organizmu, najsličniji je vitaminima (po dejstvu sličan vit.E ). Ljudski organizam ima sposobnost sinteze ovog koenzima, ali se ona smanjuje poslije 30-te godine života. Kao posljedica smanjene produkcije, dolazi do smanjenja energetskih procesa u organizmu, što se najprije odražava na srčani rad. Koenzim Q10 je jak antioksidant .

Upotrebljava se kod:

 • bolesti srca (oslabljeno srce, aritmije, angina pektoris, infarkt),
 • u terapiji statinima (lijekovi za smanjenje holesterola, jer oni dovode do deficita CoQ10),
 • hipertenzija – povećan krvni pritisak,
 • protiv starenja svih ćelija i tkiva u organizmu,
 • kod Parkinsonove bolesti
 • kod nekih alergijskih oboljenja

Kako deluje koenzim Q10?

Utiče na energetske metaboličke procese, na sagorjevanje masti, na fleksibilnost ćelijske membrane. Čuven je po svojoj upotrebi kao antioksidans, tj. usporava procese koji dovode do oštećenja i starenja ćelija i tkiva.  Sa godinama se proizvodnja koenzima Q10 smanjuje čak do 80%.

Ima sinergističko (pojačavajuće) dejstvo sa glutationom i selenom, koji su također moćni antioksidansi. Doprinosi i regeneraciji vitamina E, jednog od najrasprostranjenijih antioksidanasa.

Srce je mišić koji stalno pumpa, a pacijenti sa oboljenjem srčanog mišića imaju izrazit deficit ovog koenzima. Zbog toga je nakon što je razvijena njegova masovna proizvodnja, od strane japanskih naučnika, koenzim Q10 prepisivan kao lijek kod srčanih oboljenja u Japanu. Na tržištu je prisutan od 1974. godine, a iz razloga što je to prirodni sastojak organizma nije dovodio do neželjenih dejstava, pa važi za siguran lijek, bez pratećih neželjenih posledica. Brojna klinička istraživanja i naučni radovi su potvrdili njegovu efikasnost . Kada je utvrđeno da statini (lijekovi koji djeluju na smanjenje stvaranja holesterola u organizmu) dovode do deficita koenzima Q10 u srčanom mišiću, počela je njegova rutinska primjena uz terapiju statinima (Cholipam, Hollesta, Simvor, Vasilip, Zocor, Atoris, Sortis, Tulip, Lescol).

Koristan je u terapiji postinfarktnog stanja, jer obezbjeđuje bolje snabdjevanje energijom preostalog zdravog dijela srčanog mišića.

Potvrđena dejstva koenzima Q10 na srčani mišić su:

 • smanjenje rizika za nastanak ateroskleroze, suženja krvnih sudova,
 • pozitivan uticaj na poremećaje srčanog ritma – aritmije,
 • jačanje oslabljenog srčanog mišića, povećanje snage srčane kontrakcije,
 • smanjenje rizika od razvoja i posljedica angine pektoris i infarkta,
 • smanjenje rizika kod operacija na srcu (bajpas, srčani zalisci)
 • Smanjena koncentracija koenzima Q10 dovodi do slabljenja imunog sistema, malaksalosti, slabosti, akumulacije masnih naslaga.

 U hrani ga ima u:

1.ribe (skuša,srdela,losos)

2.goveđem mesu

3.povrću (špinat I kikiriki)

Kako se uzima koenzim Q10?

Koriste se doze od 30mg dnevno, ali u slučaju velike iscrpljenosti srčanog mišića primjenjuju se i doze od 100mg dnevno. Pošto je koenzim Q10 prirodni sastojak ljudskog organizma vrlo je bezbjedan za upotrebu.

U slučaju da u organizmu postoji značajan nedostatak koenzima Q10, odmah po početku uzimanja ispoljavaju se vidljivi pozitivni pomaci, jer se i malo povećanje efikasnosti srčanog mišića lako primjeti. Dok u slučaju postojanja manjeg deficita koenzima Q10, vidljivi efekti se ispoljavaju za 3 – 4 mjeseca.

Koenzim Q10 unesen ishranom ne utiče na smanjenje produkcije tog supstrata u organizmu, kao što je slučaj kod holesterola. Dakle, unošenjem koenzima Q10 utiče se na povećanje koncentracije ovog nutrijenta u krvi, koji se starenjem manje stvara. Koenzim Q10 je rastvorljiv u mastima, pa je najbolje iskoristiv iz uljanih preparata, npr. gel kapsule u sojinom ulju.

Dijabetičari treba da prate nivo šećera dok su na terapiji CoQ10 i da koriguju doze, jer CoQ10 dovodi do smanjenja nivoa šećera u krvi. Pacijentima koji koriste statine savjetuje se dodatno uzimanje koenzima Q10.

 

Komentari
Podijeli

Comments are closed.