Zimski raspust: Prilika da dijete uživa u onome što voli raditi, ali i da usvoji nova znanja

0

Većina djece s nestrpljenjem iščekuje kraj školske godine i odlazak na raspust, koji znači odmor od škole, igru i zabavu. Iako je za djecu vrijeme raspusta san koji će pokvariti i samo spominjanje škole, stručnjaci pedagoške nauke jednoglasno ukazuju na važnost korisnog i kreativnog provođenja tog vremena.

 Raspust je dobra, često i jedinstvena prilika da se dijete posveti hobijima, uživa u onome što zaista voli raditi, ali i usvoji dosta novog znanja, na opušteniji i zabavniji način. I većina roditelja se obraduje školskom raspustu, jer tada mogu malo odahnuti od svakodnevnih obaveza spremanja djeteta u školu. Tako dajući oduška svima, raspust najčešće prođe u neumornom trčkaranju, slobodnoj igri i razdraganoj zabavi. Međutim, kako bi prilično dugo vrijeme raspusta imalo i određene koristi, a može ih imati mnogo, potrebno je da roditelji ne prepuste dijete samome sebi i da aktivno učestvuju u ovom djetetovom periodu. Mnogo je načina na koji to mogu uraditi, a najvažnije je opremiti se dobrom voljom, željom i kreativnošću.

Roditelji su obavezni osmisliti i isplanirati djetetu raspust, kako bi na taj način doprinijeli razvoju njegove ličnosti. Raspust je prilika da dijete uživa u onome što voli raditi, ali i da, na opušteniji i zabavniji način, usvoji dosta novog znanja. Roditelji bi trebali voditi računa o tome da djeca ne zapostave naviku čitanja.

Pripreme za povratak u školu su bitne

Iako je raspust vrijeme namijenjeno za dječiju igru i zabavu, djeca ni u ovom periodu ne bi trebala zapostaviti svoje radne navike, kako bi povratak u školu bio što bezbolniji. Svaki roditelj koji stvarno želi učestvovati u obrazovanju i odgoju svog djeteta mora voditi računa i o tome da njegovo dijete i tokom raspusta održava naviku čitanja. Neophodno je djetetu i za raspust izabrati literaturu koja će koliko-toliko doprinijeti i obogatiti djetetov izražajni sistem, a koju će ono prihvatiti shodno svojim željama i sklonostima.

 

(ZdraviPortal)

 

Komentari
Podijeli

Comments are closed.