Zenica: Pacijenti oporavljeni od koronavirusa

0

Pacijenti koji su bili zaraženi koronavirusom u Zenici nakon dva negativna testiranja i 21 dan u izolatoriju danas su uz aplauz medicinskog osoblja napustili ovu ustanovu i uputili se prema svojim kućama.

Više od 20 dana proveli su među četiri zida, a samo njihova savjesnost prilikom povratka iz Italije, koja je bila usputna stanica po povratku iz Njemačke u BiH, spriječila je širenje ovog virusa u Zenici.

“Sve se već sada čini kao daleka prošlost. Sada se osjećamo sretno i zadovoljno što smo napokon stigli našoj kući. Izlazak je mnogo ljepši nego ulazak u izolatorij”, kazala je zeničanka.

Posebnu zahvalu uputili su osoblju zeničkog stacionara, od čistačica do medicinskih tehničara koji su im bili na raspolaganju za medicinsku, ali i ljudsku, psihološku podršku.

“Dizali su nam moral, ohrabrivali nas. Izlazili su nam ususret u svakoj situaciji i sve što su mogli uraditi za nas uradili su kako bismo se bolje osjećali”, dodaje ona.

Pojasnila je da je ovo prvi put da se svi susreću s ovakvom vrstom virusa i dešavanjima, zbog čega su im zahvalni na profesionalnom odnosu.

Iz izolatorija nisu izašli praznih ruku, već s osmijehom, poklonima i aplauzima.

“Na naše veliko oduševljenje ispraćeni smo aplauzom iz izolatorija”, zaključila je 19-godišnja Zeničanka koja se danas kao i njena mama i suprug osjeća dobro.

Epidemiolog Kantonalne bolnice Zenica Ednan Drljević kazao je da je danas njegov najsretniji dan u posljednja dva i po mjeseca koliko traje pandemija koronavirusa.

“Oni trebaju biti uzor i dika svim pacijentima, sami su se stavili u samoizolaciju i ispoštovali sve procedure. Danas je jedan od najsretnijih dana u dva i po mjeseca koliko traje pandemija koronavirusa. Dali smo im poklone, napravili fotografije za privatni arhiv i sve u svemu danas je jedan prelijep dan”, izjavio je Drljević.

Na kraju je dodao i da su ih liječili sve posebnim terapijama s obzirom na to da nisu imali iste simptome, a među medikamentima su bili paracetamol za snižavanje temperature, određeni antibiotici te sredstva za ovlaživanje nosa i grla.

izvor: klix

Komentari
Podijeli

Comments are closed.