“Žene u crvenom” – svakodnevno su u službi humanosti

0

Crveni križ Federacije BiH i kampanja “Žene u crvenom” sa ciljem promocije liderstva žena u organizaciji koje daju velike napore u rješavanju humanitarnih izazova i smanjenja ljudske patnje.

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana žena Crveni križ Federacije BiH je sproveo kampanju pod nazivom “Žene u crvenom” koja se sprovodi na nivou svijeta kroz strukturu Pokreta Crvenog križa/krsta i Crvenog polumjeseca.

“Veliki je broj žena profesionalaca u našoj strukturi, isto tako i volonterki, koje svakodnevno daju značajan doprinos u sprovođenju mandata i misije Crvenog križa. Želja nam je bila, na današnji dan, izdvojiti neke od uspješnih žena koje se nalaze na liderskim pozicijama i zaista ulažu veliki napor kako bi naša organizacija bila u službi građana, a posebni onih u potrebi.” – navodi Amina Kurtagić, saradnica za informisanje u Crvenom križu Federacije BiH.

Tokom dana putem stranice Crvenog križa Federacije BiH javnost je mogla čitati intervjue sa nekima od uspješnih žena koje imaju značajnu ulogu u radu Crvenog križa.

Jedna od njih je i Merima Sarajlić, sekretarka i odgovorna osoba Crvenog križa Tuzlanskog kantona, koja navodi kako se u okviru službe traženja susreće sa najpotresnijim i najtežim pričama članova porodica koji su izgubili svoje najmilije, čija svaka individualna priča nikoga ne može ostaviti ravnodušnim.

Merima Sarajlić

Nada Pezer, sekretarka je i odgovorna osoba u Crvenom križu općine Grude i kako ističe njena snaga za rad je bilo kakav vid pomoći osobi u potrebi, a odmor joj predstavlja rad sa mladim volonterima.

Nada Pezer

Sekretarka i odgovorna osoba Crvenog križa općine Vogošća, Ajša Abazovski, istakla je kako i pored mnogih izazova ima i mnogo rada sa mladima, za koje se trudi da ih gleda kao majka svoju djecu.

Ajša Abazovski

Zerina Smajlović, sekretarka i odgovorna osoba Crvenog križa u Kiseljaku, posebno se ponosi timom mladih volontera. Za nju kako kaže, najveći izazov bio je obnašati funkciju sekretarke pet godina volonterski. Motivacija koja je Zerinu održavala tu sve vrijeme bila je ljubav prema Crvenom križu.

Zerina Smajlović

Za Ružicu Mikić, predsjednicu Crvenog križa općine Orašje najveći izazov je bio prihvatiti takvu odgovornu poziciju u najtežem periodu, periodu poplava. Smatra da je biti dobar uzor mladim volonterima najvažnije.

Ružica Mikić

U Zenici, na poziciji odgovorne osobe Crvenog križa nalazi se Amila Kovač, još jedna u nizu uspješnih liderki ove organizacije, koja ističe da se na kraju svakog dana pita da li je nešto mogla uraditi bolje i više.

Amila Kovač

Zehra Krnjić, odgovorna osoba i sekretarka je Crvenog  križa općine Jablanica. Počela je u 21. godini života u ratnom periodu, kada je bilo jako teško i kada je mislila da će odustati. Međutim vremenom je postala jača i sigurnija u sebe, te spremna da se uhvati u koštac sa svakim problemom.

Zehra Krnjić

U Bihaću je na poziciji sekretarke Crvenog križa Unsko-sanskog kantona Senka Vuković, iza koje je dugi niz godina rada u ovoj organizaciji. Senka se trenutno suočava sa velikim izazovima posebno radi migrantske situacije i humanitarnog zbrinjavanja migranata.

Senka Vuković

Ove osobe su uspješne porodične žene, majke, sestre, kćerke, kolegice, prijateljice koje uz izazove, sa kojima se čitav svijet suočava, uspješno balansiraju privatnim i poslovnim životom radi čega zaslužuju znak pažnje.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.