Zemaljski muzej: Odjeljenje za prirodne nauke po brojnosti je najveće

0

Odjeljenje za prirodne nauke po brojnosti svojih zbirki je najveće odjeljenje u okviru Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine.

Procjenjuje se da se u Odjeljenju nalazi oko 2 miliona primjeraka minerala, stijena, fosila, biljki, gljiva i životinja.

Većina primjeraka je prikupljena tokom terenskih istraživanja, a manji broj primjeraka je dobijen putem razmjene ili kao donacija. Zbirke su veoma raznorodne po svojim fizičkim osobinama tj. materijalima  od kojih potiću primjerci. Također, zbirke pored lokalnog imaju značajan regionalni karakter, osobito sa aspekta Balkanskog poluostrva, ali neke i kontinentalni.

Dio materijala pohranjen je u naučnim zbirkama pojedinih odsjeka, a dio prikazan u stalnim izložbenim postavkama smještenim u zgradi Odjeljenja. Od ostalih kolekcija se Botanički vrt sa svojim živim zbirkama, odnosno primjercima.

Rad Odjeljenja je organizovan kroz tri odsjeka: Geološki odsjek, Botanički i Zoološki odsjek. U svakom od odsjeka nalazi se nekoliko velikih kolekcija. Pri tome, neke veće zbirke su podjeljene na manje (npr. unutar entomološke zbirke, pored “glavne” kolekcije izdvajaju se i kolekcije pojedinih sakupljača kao što je Boro Mihljević).

Komentari
Podijeli

Comments are closed.