Zaušnjaci – virusna infekcija koja se širi udisanjem kapljica koje sadrže virus

0

Zaušnjaci su zarazna virusna infekcija koja uzrokuje bolno povećanje žlijezda slinovnica.

Infekcija, posebno kod odraslih osoba, može zahvatiti i druge organe.

Zaušnjake uzrokuje jedan paramiksovirus, srodan virusu ospica. Širi se udisanjem kapljica koje sadrže virus, a koje su kihanjem ili iskašljavanjem dospjele u zrak, ili preko predmeta zagađenih inficiranom slinom.

Zaušnjaci su manje zarazni od ospica ili vodenih kozica. U gusto naseljenim područjima javljaju se tokom čitave godine, a najčešći su u kasnu zimu i rano proljeće. Epidemije nastaju kada više osjetljivih ljudi žive zajedno. Premda bolest može nastati u bilo kojoj dobi, većina slučajeva bilježi se kod djece od 5 do 15 godina. Bolest je neuobičajena kod djece ispod 2 godine.

Preboljela infekcija ostavlja doživotni imunitet.

Simptomi i dijagnoza

Simptomi počinju od 14 do 24 dana nakon infekcije. Zimica, glavobolja, slabi apetit, malaksalost i blago do umjereno povišenje tjelesne temperature javljaju se 12 do 24 sata prije otoka jedne ili više slinovnica, međutim 25% do 30% osoba nema ovih simptoma.

Prvi simptom infekcije slinovnica jest bol prilikom žvakanja ili gutanja, naročito pri gutanju kiselih sokova kao što su sokovi od limuna. Žlijezde su osjetljive na pipanje. U ovom stadiju temperatura obično poraste na 39,5 do 40° C. Slinovnice su najviše otečene oko drugog dana.

Liječnici uzimaju u obzir dijagnozu zaušnjaka kod osoba sa otečenim slinovnicama. Dijagnoza je vrlo vjerovatna ako osoba ima otečene žlijezde tokom epidemije zaušnjaka. Inače mogu biti nužne pretrage kako bi se isključili drugi uzroci.

Laboratorijskim pretragama može se identificirati virus zaušnjaka i njegova protutijela, ali to je malo kada nužno za dijagnozu.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.