Zašto tone Venecija? Mit ili istina?

0

Venecija je jedan od najljepših italijanskih gradova. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine u gradu  živi preko 260.000 stanovnika. Godišnje Veneciju posjeti preko 12.000.000 turista širom svijeta. Venecija, osim svog zanimljivog geografskog položaja na moru, kojeg krasi preko 150 kanala i preko 400 mostova, bogate historije, sve do karnevala pod maskama je godinama atrakcija za turiste.

Ali ono o čemu se priča zadnjih godina, jeste projekt Mojsije (MOSE). Projekt MOSE jest projekt za zaštitu Venecije od poplava. Projekt je integrirani zaštitni sustav, koji se sastoji od niza mobilnih brana. Mobilne brane su sposobne izolirati Venecijansku lagunu od Jadranskoga mora kada plima pređe utvrđenu razinu (110 cm), pa sve do maksimalnih tri metra. Zajedno s ostalim pratećim mjerama, kao što su ojačanje obala, povišenje riva, te popločavanje (istarski kamen) i poboljšanje lagunskoga okoliša, te će barijere čuvati Veneciju od ekstremnih događaja poput poplava i morfoloških propadanja. Pejzaž venecijanske lagune neće biti poremećen, budući da će brane biti pod vodom i samo kada plima bude ozbiljno pretila gradu, izranjaće iz mora.

Projekat “Mose”, koji odgovara skraćenici (na italijanskom “mose” je Modelo sperimentale eletromekaniko), simbolično priziva u pomoć i biblijsku ličnost Mojsija (Moze na italijanskom) koji je uz Božiju pomoć podijelio Crveno more, otvorivši prolaz za spas Jevrejima, koji su se tako spasli od vojske egipatskog faraona.

Projekt vrijedan više od sedam milijardi eura

Najveći je problem Venecije što nije zaštićena od vodene stihije. Još su u 17. st. zidovi zgrada bili sigurni od redovnih plimnih valova, ali su tek svake pete  godine dopirali do pločnika ili stubišta. Sada međutim ima po 50 poplava na godinu, uglavnom u jesenskim i zimskim mjesecima, najviše u novembru i decembru. Srećom, poplavljuju samo oni  dijelovi niži od razine mora, ali se povremeno javljaju poplave koje pokriju cijeli  grad. Ako se ostvare predviđanja da će  se more u skoroj budućnosti podignuti  približno 30 cm, tada će svaka od prosječnih pedesetak poplava poplaviti cijeli grad.

Upravo je poplava iz 1966. potaknula brojna istraživanja, studije i idejna  rješenja. Za zaštitu su Venecije doneseni brojni zakoni, a uključila se i međunarodna zajednica jer je Venecija dio svjetske graditeljske baštine. Na kraju  je uz pomoć talijanske Vlade utemeljen i poseban konzorcij stručnjaka nazvan  Venezia Nuovakoji koji je ponudio već spominjani projekt “Mose”.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.