Zašto se mijenja glas kada udahnete helijum iz balona?

0

Ova zabava krajnje lako se sprovodi – za svega nekoliko sekundi možemo da izvedemo odličnu šalu. Međutim, objašnjenje ovog zabavnog fenomena koji utiče na glasovni trakt i nije tako jednostavno.

Vazduh, prilikom stvaranja glasa, prolazi od pluća ka ustima, i on se može upotrijebiti na nekoliko načina. Možete da govorite tiho, možete da jakim duvanjem ugasite svijećice na torti, a možete i da zviždite.

 Vazduh koji se nalazi u plućima pokreće opuštanje dijafragme. Zatim vazduh prolazi kroz dušnik, pa kroz mali otvor u kojem se nalaze glasne žice. Dok se mišići koji se nalaze u glasovnoj kutiji opuštaju i skupljaju, dolazi do treperenja glasnih žica. Ono dalje izaziva strujanje vazduha, što dalje dovodi do različitih frekvencija. Što je treperenje jače, to je viša frekvencija, a sama frekvencija se mjeri u hercima. Na primjer, skoro kod svih ljudi govor obuhvata raspon od 200 do 8.000 herca, što znači da zvučni talasi vibriraju od 200 do 8.000 puta u sekundi.

Kada vazduh dospe u usnu duplju, uz pomoć govornih organa čovjek mijenja rezonancu i frekvenciju, odnosno, proizvodi različite glasove. Dubina glasa zavisi od debljina glasnih žica: što su glasne žice deblje, to je glas dublji i obrnuto. Zašto udisanje rezličitog gasa utiče na promjenu boje glasa?

Odgovor je jednostavan – zbog načina na koji zvučni talasi prolaze kroz određeni gas.

Što je gas gušći i teži, to zvuk teže prolazi kroz njega.

Helijum je mnogo lakši od vazduha, zato je brzina proticanja zvuka mnogo viša. Dakle, udisanjem helijuma samo povećavamo brzinu i frekvenciju našeg glasa. Ujedno se mijenja i sklop vokalnog trakta, tako da osnovna frekvencija treperenja glasnih žica ostaje ista, dok je frekvencija zvuka koji drugi čuju viša jer zvuk mnogo brže putuje kroz helijum nego kroz vazduh.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.