VODA – bitan faktor svih životno važnih procesa!

0

U našem organizmu voda ima raznoliku učinkovitost i uključena je u mnoge procese probave, apsorpcije, cirkulacije i izlučivanja nutrijenata odgovornih za uspješno odvijanje gotovo svih životno važnih procesa…

U našem je tijelu voda otapalo, podmazivač zglobova, te prijevoznik hranjivih tvari u tkiva, krv i stanice. Voda rashlađuje i osvježava, održava optimalnu tjelesnu temperaturu organizma te ima presudnu ulogu u otklanjanju toksina – štetnih tvari i nusprodukata iz organizma, i na taj način detoksicira organizam. Dok ste zdravi nemoguće je piti previše vode. Ne možete preopteretiti zdrave bubrege kojima je voda potrebna za rad. Jednako tako ne treba brinuti da će velika količina vode isprati i hranjive tvari iz organizma.

Oko 60% čovjekove tjelesne težine čini voda. Od prosječnih 5 litara naše krvi čak je 85% voda, ona čini više od 80% mozga, oko 75% srca, 70% mišića, kosti sadrže 22% vode, a zubi 10%.

Prisutnost vode olakšava probavu!

Voda ima izuzetno značajnu ulogu u metabolizmu (probavljanju) hrane uzete tokom dana. Probava tzv. čvrste hrane ovisi u mnogome o prisutnosti obilnih količina vode. Ukoliko popijemo samo jednu čašu vode ona odlazi u crijeva i momentalno biva apsorbirana. Jednako tako, unutar samo pola sata gotovo se ista količina vode izluči u želudac kroz žljezdani sloj njegove sluznice. Voda izbija odozdo i ulazi u želudac, spremna za upotrebu pri razgradnji hrane. Kiselina prekriva hranu, aktiviraju se nužno potrebni enzimi, te se hrana pretvara u homogeniziranu tekuću smjesu koja može proći kroz crijeva radi slijedeće faze probave.

Sluz štiti stijenku želudca

Važno je znati. Sluz prekriva sloj žlijezdi u sluzokoži, koja čini unutarnji sloj želudca. Sluz se sastoji od 98% vode i 2% tzv. fizičkih «skela» koje zadržavaju vodu. U tom vodenom sloju koji nazivamo sluz, prirodnim putem se uspostavlja neutralno stanje. Stanice ispod tog vodenog sloja luče natrijev bikarbonat koji biva zarobljen u vodenom sloju. Njegova je uloga značajna u procesu neutralizacije kiseline koja iz želuca pokušava prodrijeti kroz ovaj zaštitni sloj. Rezultat toga je veliko stvaranje soli – od natrija iz bikarbonata i klora iz kiseline. Međutim prevelika količina soli onemogućit će i umanjit sposobnost fizičkih «skela» u sluznici da zadržavaju vodu. Naime prevelika neutralizacija kiseline i povećano odlaganje soli u ovom sloju sluzi čine ga manje homogenim i ljepljivim i omogućavaju kiselini da dođe do sluznice.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.