Vitamin E ima ulogu u spriječavanju razvoja raznih bolesti

0

Vitamin E je naziv za skupinu tokoferola i tokotrienola topljivih u mastima, a α-tokoferol je biološki najaktivniji oblik vitamina E.

Vitamin E djeluje kao jak antioksidans, tj. zaustavlja proizvodnju slobodnih radikala nastalih oksidacijom masti. Upravo zbog antioksidativnog djelovanja, smatra se da ima ulogu u spriječavanju razvoja raznih bolesti.

Funkcije vitamina E su:
  • Sprječavanje oksidativnog stresa
  • Metabolizam arahidonske kiseline
  • Održavanje zdravlja kože
  • Održavanje zdravlja krvožilnog sistema
  • Održavanje zdravlja neurološkog sistema
  • Održavanje zdravlja reproduktivnog sistema
  • Omogućava komunikaciju između stanica
  • Omogućava uspješno djelovanje vitamina A i K
  • Poticanje rada imunog sistema

Nedostatak vitamina E se još naziva i hipovitaminoza E.

Simptomi hipovitaminoze E: ataksija, gubitak mišićne mase, miopatija, peckanje ili gubitak osjeta u rukama i nogama, abnormalni pokreti očiju, pogoršan vid, prerana hemoliza crvenih krvnih stanica, skraćen život crvenih krvnih stanica, anemija, smanjena otpornost na bakterijske infekcije, oštećenje osjetilnih živaca, oštećenje mrežnice oka, atrofija epitela sjemenih kanalica, pojačano izlučivanje kreatina,  poremećaji u razvitku embrija.

Izvori vitamina E

Najbolji izvor vitamina E su pšenične klice, ali nalazi se i u orašastim plodovima te zelenom lisnatom povrću.

Pšenične klice, palmino i ricinusovo ulje, orasi, bademi, lješnjaci, sjemenke suncokreta, šparoge, brokula, rajčica, avokado, papaja, kivi, kupine i zeleno lisnato povrće kao što su špinat i kelj, odlični su izvori ovog vitamina.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.