Virusna upala grla – simptomi i način prenosa

0

Jedan od najčešćih razloga zbog kojih ljudi posjećuju ljekare je upravo osjećaj nelagode i grebanja u grlu. Tu se vrstu boli povezuje s faringitisom, upalom grla, odnosno ždrijela.

Ova upala često prati druge bolesti. Tako virusna upala grla često prati prehladu, gripu, ospice ili mononukleozu.

Upala grla se prenosi kapljičnim putem – kašljanjem, kihanjem, govorom, pljuvanjem, dugotrajnim boravkom u istom prostoru s oboljelim, ali i izravnim kontaktom sa zaraženim ili predmetima u njegovoj blizini. Većina upala grla javlja se tokom hladnijih mjeseci, a uzrokuju ih virusne infekcije kao što su: prehlada, gripa, mononukleoza, ospice, vodene kozice i angina.

Simptomi virusne upale grla

Bol u grlu i osjećaj nelagode jasan je znak upale grla, neovisno o njenom uzroku. Međutim prema specifičnim simptomima virusnih infekcija možete razlikovati upalu grla s prehladom, gripom ili mononukleozom.

Vrlo je važno razlikovati virusnu od bakterijske upale grla, jer o tome ovisi način liječenja upale. Ako virusnu upalu krivo protumačite kao bakterijsku i počnete je liječiti antibioticima, oni će uništiti korisne bakterije koje organizmu pomažu da iskoristi prirodni potencijal za borbu protiv virusa.

Virusne infekcije blaže su od bakterijskih infekcija, ali obično traju duže. Osjećat ćete se bolesno oko tri dana, a zatim ćete se početi osjećati bolje, međutim neki od simptoma mogli bi vas nastaviti pratiti. Simptomi koji traju sedam dana ili više mogu upućivati na virusnu infekciju.

Još jedan pokazatelj je boja sluzi iz nosa ili grla.

Mala količina čiste sluzi upućuje na virusnu infekciju, dok je gušća, zelenkasta sluz znak bakterijske infekcije. Boja grla ipak je tačniji pokazatelj. Provjerom grla ljekari najčešće razlikuju jednu od druge vrste upale.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.