Važnost sporta u psihofizičkom razvoju djeteta

0

Poznato je da  je bavljenje sportom ili bilo kojim drugim oblikom fizičke aktivnosti korisno i poželjno kako za odrasle osobe, tako i za djecu. Vježbanje čuva i unapređuje zdravlje, utječe na tjelesni razvoj, razvoj osobina i vještina kod djeteta, te na usvajanje motoričkih znanja i dostignuća. Istraživanja su pokazala pozitivne učinke i na psihološku dobrobit djeteta. Tako su npr. djeca i tinejdžeri koji su tjelesno aktivni manje depresivni.

Pozitivna uloga sporta u razvoju djeteta

Djeca kroz sport razvijaju samostalnost, lakše sklapaju prijateljstva i poboljšavaju sposobnost koncentracije. Nadalje, djeca kroz sport mogu zadovoljiti niz različitih potreba: potrebu za kretanjem, potrebu za druženjem, potrebu za sigurnošću i redom, potrebu za samoostvarenjem, potrebu za pripadanjem i sl. Također, ako se dijete identificira sa sportom kojim se bavi i kojeg voli, tada je manja vjerojatnost da će raditi stvari koje nisu u skladu s tom ulogom; a poznato je kako sport kao takav promiče zdrav stil života, potiče timski duh, razvija disciplinu i potiče stvaranje radnih navika.

Organizirana sportska aktivnost posebno je značajna danas budući da postoji sve manje prostora za spontanu igru i slobodno kretanje djeteta. To se posebno odnosi na gradove koji su postali sve prometniji, s manje površina za igru (poput livada ili velikih parkova), čime opravdano raste strah za sigurnost djeteta u takvom okruženju. Sjetite se samo koliko je u vaše vrijeme bilo više prostora za kretanje i bezbrižnu igru po kvartovima i ulicama.  Drugi razlog veće potrebe za organiziranom tjelesnom aktivnošću su današnje navike i sjedilački način života, gdje se djetetu nudi mnoštvo privlačnih aktivnosti koje se odvijaju ispred računala, tableta ili nekog drugog elektroničkog uređaja. Stoga je važno da roditelji shvate kako je potrebno poticati djecu na bavljenje organiziranom tjelesnom aktivnošću, jer ako njima prepustimo  odgovornost da se sami angažiraju, odmah gubimo bitku jer su druge, ranije navedene aktivnosti, na prvi pogled puno privlačnije, dostupnije i lakše za konzumaciju.

Nije važno samo upisati dijete na neku sportsku aktivnost. Da bi navedene prednosti sporta došle do izražaja, uz stvaranje navike, vrlo je važno da djeca uživaju u sportu kojim se bave i da imaju pozitivan primjer koji mogu slijediti. U svemu tome izrazito je važna uloga roditelja i trenera koji svojim pristupom i ponašanjem stvaraju sportsku klimu koja potiče djecu na razvijanje pozitivnih vrijednosti.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.