Vaša nova omiljena salata: Detox salata sa avokadom i grahom

0

Kako bi vaš organizam radio što bolje, a tijelo bilo u boljoj formi neophodno je s vremena na vrijeme raditi detoks. Za vrijeme detoksikacije trebali biste u svoju prehranu uvrstiti što više svježeg voća i povrća, a umjesto mesa i mliječnih proizvoda konzumirati grahorice i integralne žitarice koje su izvrstan izvor bjelančevina.

Jedan obrok dnevno zamijenite nekom laganom i hranjivom salatom,u nastavku vam donosimo recept za jednu upravo takvu. Svi sastojci spadaju u kategoriju detoks namirnica, a sos od maslinovog ulja, bijelog luka, limuna, đumbira i kurkume, osim što čisti organizam, potiče i gubitak masnih naslaga.

U salatu možete dodati i kašiku susamovih sjemenki, koje će zaokružiti njen okus te je dodatno obogatiti nutrijentima.

SASTOJCI:
  • 2 kašike kuhanog bijelog graha
  • ½ glavice zelene salate po izboru
  • 1 svježa crvena paprika
  • 1 avokado
SOS:
  • ¼ šoljice djevičanskog maslinovog ulja
  • 1 češanj bijelog luka
  • svježe iscijeđen sok od ½ limuna
  • korijen đumbira dužine oko 2 cm
  • 1 kašičica soli
  • ½ kašičice kurkume u prahu
ZA POSIPANJE: 
  • 1 supena kašika sjemnki susama
PRIPREMA 
  • Grah ostavite da se natopi preko noći.
  • Napravite sos za salatu; pomiješajte ulje, sok od limuna, so i kurkumu te dodajte sitno naribani korijen đumbira i zgnječeni češnjak (bijeli luk). Pomiješajte još jednom i ostavite poklopljeno sa strane da se sastojci prožmu.
  • Ocijeđeni grah zalijte vodom, dodajte komadić kombu alge pa kuhajte oko 2 sata. Dodavanjem alge u vodu grahorice postaju lakše probavljive.
  • Kad je grah kuhan, ocijedite ga i ohladite.
  • Operite i osušite zelenu salatu i crvenu papriku te ogulite avokado.
  • Zelenu salatu  narežite na trakice, a crvenu papriku i avokado na komadiće.
  • Sve sastojke stavite u veću posudu i prelijte sosom. Dobro promiješajte.
  • Prije posluživanja salatu posipajte sjemenkama susama.
Komentari
Podijeli

Comments are closed.