Upala uha – posebno izražena i bolna kod djece

0

Srednje uho je šupljina u kosti veličine zrna graška koja se nalazi iza bubnjića. U njoj se nalaze tri slušne koščice koje prenose vibracije s bubnjića u unutarnje uho, gdje se pretvaraju u živčane impulse koje “čujemo”.

Srednje uho je povezano sa stražnjim dijelom nosa i grlom uskim prolazom koji se zove Eustahijeva cijev. Ova cijev pomaže ujednačavanju pritiska unutar i izvan uha. Ona također pomaže oticanje tekućina iz srednjeg uha.

Većina upala uha počinje s upalom gornjih disajnih puteva kao što je prehlada, koja može dovesti do oticanja i upale sluznice u Eustahijevim cijevima. Eustahijeve cijevi su kod djeteta obično uže i ravnije nego kod odraslih osoba. Zbog toga je vjerojatnije da će upala potpuno začepiti cijevi zarobljavajući tekućinu u srednjem uhu. Nakupljanje tekućine privremeno će smanjiti djetetov sluh u manjoj mjeri. To je zbog toga što bubnjić i koščice u srednjem uhu teže prenose zvučne vibracije u tekućini. Ipak tekućina sama po sebi ne mora biti razlog za zabrinutost. Obično ta tekućina sama nestane u roku od nekoliko sedmica, ali nekada može ostati u srednjem uhu mjesecima i umanjiti djetetov sluh u tolikoj mjeri da utiče na njegov razvoj govora.

Tekućina u srednjem uhu također je idealan okoliš za bakterije i viruse koji izazivaju upalu. Inficiranje tekućine i nakupljanje gnoja u srednjem uhu može biti vrlo bolno za dijete. U rijetkim slučajevima pritisak može čak dovesti do pucanja bubnjića.

Treba imati na umu da se upale uha često razvijaju odmah nakon prehlade i da će vaše dijete imati najizraženije boli tokom prva 24 sata nakon što se infekcija razvije. Dojenčad koju muče bolovi bit će bezvoljna i njihov plač će se razlikovati od plača kad su gladna ili umorna.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.