Upala grla – uzroci, simptomi i liječenje

0

Pripremila: dr Dragana Grahovac,doktor medicine

Upala grla može se nazvati akutni faringitis, tonzilitis, akutni eksudativni tonzilitis, ali ispravniji i  najsveobuhvatniji naziv bio bi tonzilofaringitis (tonsillopharyngitis acuta), zato što se infekcija rijetko zadrži samo na ždrijelu.

Bolest zahvaća oba pola, sve starosne grupe, ali najčešće obolijevaju djeca.

Najčešći uzročnici su:

  • Adenovirusi – vodeći uzročnik,
  • Streptokok grupe A, s tim da su streptokokne infekcije rijetke kod djece mlađe od 2 godine. Ostali uzroci upale grla su vrlo rijetki ali njihovo liječenje je znatno složenije.

Simptomi

Simptomi se bitno razlikuju u zavisnosti da li se radi o virusnoj ili streoptokoknoj infekciji.

VIRUSNA INFEKCIJA

Tok bolesti – obično postepen, Sekrecija iz nosa – vodeći simptom, u početku je serozan, kasnije purulentan,

Temperatura  38 C, Kijavica, Žarenje i pečenje u grlu (obično traje više dana), Glavobolja, Gubitak apetita, osjetljivost ždrijela, Malaksalost, letargija, cjelokupna tjelesna slabost,

Kašalj prisutan (kašalj se obično javlja kod virusnih infekcija gornjih disajnih puteva, obično udružen sa stražnjom cervikalnom limfadenopatijom), Limfne žlijezde bezbolne.

STREPTOKOKNA INFEKCIJA

Inkubacija 1- 4 dana, Nagli početak bolesti, Temperatura 38 C, groznica, Glavobolja-uvijek prisutna, Otečano gutanje, bol u grlu, Cervikalne limfne žlijezde povećane, bolne, Kašalj i sekrecija iz nosa nisu izraženi, Kod mlađe djece moguće abdominalne tegobe i povraćanje

Iako svako može dobiti upalu grlu, neki faktori čine vas podložnijim, uključujući:

Životno doba-djeca i tinejdžeri češće imaju upalu grla.

Izlaganje duvanskom dimu-pušenje i pasivni dim mogu iritirati grlo. Upotreba duvanskih proizvoda također povećava rizik od raka usta, grla i grkljana.

Alergije-sezonske alergije ili stalne alergijske reakcije na prašinu, buđ ili perut ljubimaca, povećavaju vjerovatnoću razvoja upale grla.

Izlaganje hemijskim iritantima-čestice u vazduhu od sagorjevanja fosilnih goriva i uobičajenih kućnih hemikalija mogu izazvati iritaciju grla.

Hronične ili česte sinusne infekcije-drenaža iz nosa može iritirati grlo ili proširiti infekciju.

Zatvoreni prostori-virusne i bakterijske infekcije lako se šire tamo gdje se ljudi okupljaju, bilo u vrtićima, učionicama, kancelarijama itd…

Oslabljeni imunitet-više ste podložni uopšte bilo kojim infekcijama ako je otpor organizma snižen. Česti uzroci smanjenog imuniteta uključuju HIV, dijabetes, liječenje steroidima ili hemoterapijskim ljekovima, stres, umor i loša ishrana.

Dijagnoza i diferencijalna dijagnoza

Dijagnostika je dosta otežana zbog mnoštva oboljenja sa istom ili slično simptomatologijom, ali ono što je najvažnije je diferencijalno dijagnostički odrediti uzročnika tonzilofaringitisa, tj. odrediti da li se radi o virusnoj ili bakterijskoj infekciji, pa na osnovu kliničke slike i dokazane streptokokne infekcije kulturom i/ili brzim antigen testom što prije odrediti terapiju i početi sa liječenjem.

Ukoliko postoji povećanje žlijezda (pored podčeljusnih), te otok očnih kapaka, posebno u rizičnoj grupi djece i mlađih odraslih, treba misliti na infektivnu mononukleozu (uzrok: Epstein-Barr virus).

Pojava osipa na vratu i gornjem dijelu grudnog koša poslije 48 sati, koji se naglo širi ukazuje na mogući šarlah (uzrok: streptokok grupe A). Osip je veoma specifičan, pod rukom hrapav kao šmirgl-papir, nema ga u predjelu usta, te je naglašeno cirkumoralno bljedilo.

Upala grla može biti dio kompleksa ranih simptoma blaže virusne infekcije gornjih disajnih puteva, što traje 24 – 48 sati.

Povremeno upala grla može biti simptom akutnog epiglotitisa ili drugih ozbiljnih bolesti gornjeg disajnog sistema.

Liječenje-preporuke su da se kod djece sa sumnjom na bakrerijsku infekciju odmah kreće sa antibiotskom terapijom, dok se čekaju laboratorijski nalazi i nalaz brisa.

Ako je virusna infekcija- tu je često adekvatna analgezija, sve što je potrebno (prednost se daje paracetamolu), jer ona spontano prolazi za par dana.

Penicilini su lijekovi izbora u liječenju streptokokne upale grla. U slučaju preosjetljivosti na peniciline – zamijena je makrolidnom grupom (azitromicin, eritromicin,klaritromicin).

Prevencija

Najbolji način da se spriječi upala grla je da se izbjegnu uzročnici i da se dobro održava higijena (naučite to i svoju djecu).

  • Operite ruke temeljito i često, posebno nakon upotrebe toaleta, prije jela, te nakon kijanja ili kašljanja.
  • Izbjegavajte djeljenje hrane, čaše ili pribora.
  • Kašljite ili kišite u maramicu.
  • Koristite sredstva za čišćenje ruku na bazi alkohola kao alternativu kada sapun i voda nisu dostupni.
  • Izbjegavajte dodirivanje javnih površina ustima (česma, telefon).
  • Redovno čistite telefone, TV daljinske upravljače i kompjuterske tastature sa sredstvom za čišćenje.
  • Izbjegavajte bliski kontakt sa ljudima koji su bolesni.

 

 

 

Komentari
Podijeli

Comments are closed.