Unos slobodnih šećera bi trebao biti manji od 10% ukupnog dnevnog unosa hrane

0

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da unos slobodnih šećera iznosi manje od 10% ukupnog dnevnog unosa za odrasle osobe i djecu, a idealno manje od 5%, što bi značilo da dnevni jelovnik od 2.000 kcal ne bi smio sadržavati više od 50 g slobodnih šećera.

U regiji Evope to postaje sve veći problem, pogotovo u vezi prekomjerne težine i gojaznosti djece i odraslih.

Glavni izvori slobodnih šećera u evropskoj prehrani uključuju slatke napitke i poslastice poput slatkiša, čokolade, kolača i peciva.

Pojam “slobodni šećeri” odnosi se na sve monosaharide i disaharide koje je dodao proizvođač, kuhar ili potrošač, plus šećere koji su prirodno prisutni u medu, sirupu i voćnim sokovima. Taj pojam ne uključuje šećere prisutne u cijelom voću ili povrću.

U preporukama je navedeno kako postoje vrlo čvrsti dokazi da održavanje unosa slobodnih šećera ispod granice od 10 % ukupnog energetskog unosa, znatno snižava rizik od prekomjerne tjelesne mase, pretilosti i zubnog karijesa. Stoga je SZO naglasila da bi sve zemlje trebale usvojiti ovu preporuku kako bi se smanjio teret kojim nezarazne bolesti pritišću zdravstveni sistem.

Nekoliko istraživanja predložilo je da bi se preporuka za unos slobodnog šećera trebala smanjiti na 5 % ukupnog energetskog unosa, međutim dokazi za dodatno smanjenje trenutno nisu dovoljno čvrsti.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.