UN volonteri i Crveni križ Federacije BiH organizirali u Bihaću obilježavanje Međunarodnog dana volontera

0

UN volonteri i Crveni križ Federacije BiH danas u Bihaću obilježavaju Međunarodni dan volontera. Naime, brojni volonteri iz općina i gradova iz strukture CK FBiH  pomažu u humanoj misiji zbrinjavanja migranata. 

Opća tema ovogodišnjeg obilježavanja 5. decembra, Međunarodnog dana volontera je „Volunteers build resilient communities“, s ciljem prepoznavanja učešća mladih volontera, kao i žena volontera, koje čine oko 60% svih volontera i njihovog rada u zajednicama.

Uzimajući u obzir da je BiH, a posebno određena područja države, suočena sa migrantskom krizom i da je Crveni križ mobilizirao veliki broj volontera, koji rade predano, danas su im u ispomoć došli volonteri iz općina i gradova iz strukture CK FBiH.

Cilj je da volonteri na ovaj dan učestvuju u aktivnostima humanitarnog zbrinjavanja migranata u Bihaću, da zajedničkim snagama urade nešto za zajednicu, ali i dodatno prepoznaju i nagrade volontere koji su posvetili svoje vrijeme, trud i vještine, kako bi pomogli svojim zajednicama koje su se suočile sa problemom. Cilj je i da se pomogne lokalnoj zajednici, ali i pokaže da nisu napušteni ni sami u svemu ovome, a posebno prepoznati volonteri koji su na terenu vrijedno radili.

“Danas je dan onih čiji rad se ne može platiti, jer je nemjerljiv. Dan onih koji ne štede svoje vrijeme za druge. U Crvenom križu ih ima zaista mnogo. Oni su svjetlo, nada i inspiracija. Uzori mnogima. Evo i danas u Bihaću, brojni volonteri iz strukture Crvenog križa Federacije BiH svoj dan volontirajući, davanjem sebe za druge, pa može li ljepše, pitam se.” – navodi Amina Kurtagić iz Crvenog križa Federacije BiH.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.