Udruženje inovativnih proizvođača lijekova omogućit će bržu dostupnost lijekova

0

Ulaskom u Evropsku federaciju farmaceutske industrije Udruženje inovativnih proizvođača lijekova u BiH (UIPL) garantira da će lijekovi biti sigurni za upotrebu i brže dostupni na tržištu.

– Naš zadatak je da dovedemo inovativne lijekove. U velikoj mjeri posjedujemo regulativu koja je u skladu zakonskim postavkama tržišta lijekova u Evropskoj uniji. Također, ovo članstvo dokazuje da vrijedi dovesti inovativne kompanije čiji je zadatak da budu usmjereni ka unapređenju i očuvanja zdravlja ljudi kroz inovacije – kazala je direktorica Udruženja Ana Petrović na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu.

U prosjeku na takve lijekove se čekalo i do deset godina, a danas se to svelo na dvije do tri godine.

– Sa inovativnim lijekom pacijentima se omogućava duži život. Radi toga naš izazov je da razvijamo partnerstvo sa nadležnim institucijama iz oblasti zdravstva – rekao je predsjednik Upravnog odbora UIPL Damir Babić.

Predsjednik Ljekarske komore Federacije BiH Harun Drljević potvrdio je da će sa članstvom ovog udruženja u Evropsku federaciju farmaceutske industrije biti osigurana transparentnost načina utroška novca i dolaska lijeka do pacijenta.

Objavljivat će se podaci o donacijama zdravstvenim organizacijama, naknadama za usluge zdravstvenih radnika i slično.

– Zahvaljujući tome imat ćemo poboljšan pristup lijekovima za korisnike zdravstvenog sistema – poručio je Drljević.

Udruženje inovativnih proizvođača lijekova u BiH okuplja 12 inovativnih proizvođača lijekova prisutnih na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine. Od osnivanja 2013. godine djeluje s ciljem da svi pacijenti imaju brz i transparentan pristup najboljim lijekovima i najsigurnijim terapijskim modelima.

(FENA)

Komentari
Podijeli

Comments are closed.