U Tuzli prikupljeno 3000 potpisa za peticiju u ime bolesne djece u BiH

0

U subotu je u Tuzli bilo organizovano potpisivanje peticije  pod nazivom “Djecu liječiti iz budžeta a političare plaćati SMS porukama, pa ko uplati – uplati”. Odziv građana je bio dobar. U prvih pola sata peticiju je na Trgu slobode u Tuzli potpisalo oko 200 Tuzlaka, među kojima je bilo građana svih starosnih dobi.

Akciju liječenja djece iz budžeta pokrenula je neformalna grupa roditelja iz Tuzle, a kako su kazali, realizirat će je na području cijelog TK.

Mnogi drugi gradovi pokazali su jasno šta misle o odnosu naših političara prema životu i zdravlju građana Bosne i Hercegovine, posebno djece. 

U toku dana prikupljeno je 3000 potpisa na Trgu.  Peticija pod nazivom “Djecu liječiti iz budžeta a političare plaćati SMS porukama, pa ko uplati – uplati” nastavlja se na internetu pod istim nazivom.

Organizatori se nadaju da će nadležni organi vlasti pozitivno odgovoriti na peticiju koju su potpisali građani u ime bolesne djece u BiH i da će u konačnici liječenje teško oboljele djece  biti finansirano iz budžeta a ne “sufinansirano”, posebno u slučajevima liječenja u inostranstvu.

Indira Bektić Mujkić navodi da u teškim trenucima, nakon što doznaju za bolest djeteta, roditelji osim što se djetetu moraju posvetiti maksimalno, oni vode računa i o tome koliko će se poslati SMS poruka i koliki će odaziv biti kako bi njihovo dijete preživjelo.

“Moramo prekinuti rad institucija tako da svojim odlukama i pravilnicima budu gospodari života i smrti naše djece. Mi, roditelji, punimo taj budžet plaćanjem poreza i drugim prihodima. Svako gradsko vijeće ima stavku tekuću rezerve budžeta, tako da prema odluci o izvršenju budžeta znamo da se one koriste za neke nepredviđene izdatke, a bolest djeteta je najvažniji nepredviđeni izdatak koji treba biti prioritet”, kazala je Bektić Mujkić.

Peticija će nakon potpisivanja biti uručena prvo gradskim, a zatim i višim nivoima vlasti

Komentari
Podijeli

Comments are closed.