U programu kulturne manifestacije „Andrićevi dani“ izložba „Iz progonstva, nakon 100 godina…“

0

Izložba Memorijalnog muzeja rodna kuća Ive Andrića „Iz progonstva, nakon 100 godina…“ producirana je u povodu obljetnice 100 godina od izdanja prve knjige Ive Andrića „Ex Ponto“.

Zbirka poezije u prozi „Ex Ponto“ izišla je u Zagrebu krajem augusta 1918. godine, a nastajala je u prethodne četiri godine u pet gradova i sela Slovenije, BiH i Hrvatske.

Od aprila do jula 2018. godine u petodnevnoj umjetničko-muzeološkoj ekskurziji kreativni tim izložbe „Iz progonstva, nakon 100 godina…“  boravio je u mjestima u kojima Andrić stvara svoju prvu knjigu: Maribor, Ovčarevo, Zenica, Zagreb, Krapina.

Slijedeći književnikove biografske tragove, tematski foto i video session priredili su glumac Matej Baškarad, fotografi Mirsad Mujanović i Mirko Adžaip, kustos Enes Škrgo.

Unatoč autentičnim toposima iz urbanog i ruralnog ambijenta, scenskom kostimu glumca u kojem je odjeven kao Andrić iz razdoblja nastanka knjige, koncept izložbe nije pokušaj istorijske rekonstrukcije jednog perioda života pisca, situacija i prizora od prije 100 godina. Zamišljena je kao reminiscenca grudobolnog poete koji nakon jednog stoljeća od progonstva posjećuje ista mjesta na kojima je pisao i pripremao za objavljivanje prvu stihozbirku.

Izložba se premijerno postavlja u programu kulturne manifestacije „Andrićevi dani“ u Zavičajnom muzeju Travniku od 9. oktobra do do 9. novembra 2018. Planirana su gostovanja u gradovima u kojima je nastajala izložba.

Autor izložbe: Enes Škrgo

Sudjelovali:

fra Zoran Livančić

fra Dario Udovičić

fra Zdravko Anđić

Zvonko Gušić, Velimir Jurišić, Ivana Jurišić, Josip Jurišić, Goran Jurišić, Sara Jurišić, Ljubica Nevjestić, Aria Adžaip, Matej Milanović

Ružica Capek

Produkcija: Zavičajni muzej Travnik 2018.

 

 

Komentari
Podijeli

Comments are closed.