Tuzla: Pokazna vježba na međunarodnom aerodromu

0

Prilikom kvara na avionu u Tuzli, dvije osobe su poginule, 20 je teško povrijeđeno, a 20 je zadobilo lakše povrede. Šest članova posade prošli su bez povreda. To je dio scenarija pokazne vježbe ”Nesreća zrakoplova u krugu aerodroma” koja je organizovana na Međunarodnom aerodromu Tuzla uz podršku Kantonalnog štaba civilne zaštite i Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH.

Volonteri Crvenog križa, Službe hitne medicinske pomoći sa područja Tuzle, Živinica, Kalesije, Univerzitetski klinički centar Tuzla, vatrogasne jedinice, samo su dio institucija koje su bile uključene u ovu vježbu, a koje bi i u stvarnoj nesreći bile uključene u spašavanje unesrećenih. Uposlenici Međunarodnog aerodroma Tuzla inače redovno prolaze testove i obuke, kako bi bili spremni opslužiti sve putnike, a da istovremeno, u slučajevima nesreća u krugu aerodroma, mogu pomoći povrijeđenima.

”U svojoj organizaciji, imamo vatrogasnu brigadu koja je u potpunosti opremljena da može odgovoriti bilo kakvom zadatku i nekih 28 profesionalnih vatrogasaca. Također imamo organizovanu prvu pomoć i zaštitu, gdje imamo uposlenih osam ljekara po Ugovoru o djelu, koji permanentno 18 sati, koliko je radno vrijeme, vrše pomoć i podršku svih putnika kojima je potrebna ta zaštita”, navodi Rifet Karasalihović, direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Ovom vježbom vršeno je testiranje uvježbanosti nadležnih službi za slučaj potrebe, a ujedno i način koordinacije svih jedinica i institucija. Vježbi su prisustvovali predstavnici Međunarodnog aerodroma Tuzla, institucija civilne zaštite i članovi Vlade Tuzlanskog kantona. Inače, izvršna vlast vrši konstantnu podršku tuzlanskoj zračnoj luci, kako bi se razvijala i istovremeno bila spremna za prijem sve većeg broja putnika.

”Prethodnih godina imali smo grantove u vidu tekućih grantova u Budžetu TK, sad smo to planirali kao kapitalni grant. I moram kazati da ćemo ove godine negdje oko 330 hiljada KM investirati u kapitalne projekte na Međunarodnom aerodromu Tuzla”, kaže Jakub Suljkanović, premijer TK.

Vlada će također osigurati sredstva za nabavku dodatnog vatrogasnog vozila Međunarodnom aerodromu Tuzla. U krugu aerodroma također je izvedena vježba zapaljenja aviona, za što je poslužio stari autobus, koji je brzom intervencijom vatrogasnih jedinica ugašen. Na ovaj način je prikazano spremnost odgovara u kriznim situacijama.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.