Trik Gordona Ramsaya za savršeni bolognese umak

0

Bolognese je umak na bazi mljevenog mesa i umaka od paradajza koji potiče iz talijanskog grada Bologne, a obično se služi uz tjesteninu. Talijani je tradicionalno poslužuju uz tagliatelle, a kod nas se najčešće dodaje špagetama i makaronima.

Spaghetti BologneseSvako ima svoj mali trik za pripremu ovog jela, pa tako i slavni engleski šef Gordon Ramsay. On vjeruje da će umak imati najbolju konzistenciju ako se luk i mrkva naribaju prije dinstanja. Ne samo da tako daju nešto gušću teksturu umaku, već se i brže termički obrađuju.

Naribanu mrkvu i luk, kao i protisnuti bijeli luk slavni šef dinsta na maslinovom ulju i s malo osušenog origana

nekoliko minuta, prije nego što u tavu doda mljeveno meso.

Nakon što meso dobije tamnosmeđu boju, u tavu dodaje pire od paradajza i crveno vino koje reducira sve dok ne dobije gusti umak. Njega potom razrjeđuje s nasjeckanim paradajzom kojem dodaje nekoliko kapi ljutog Worcestera. Na kraju kuhanja u umak dodaje nekoliko kašika mlijeka.

“Mlijeko umaku daje bogat okus i glatku teksturu,” priznaje Gordon Ramsay.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.