Trendovi: Uređenje doma u 2021.

0

Ideje za moderni dizajn i uređenje enterijera neprestano se mijenjaju. Zahtjevi za novim materijalima i novim oblicima, zajedno sa ubrzanim razvojem tehnoloških inovacija i ljudske kreativnosti, stvaraju trendove u uređenju enterijera koji se sve više oslanjaju na održivost, pametan dizajn i multifunkcionalnost.

U 2021. godini struktuirane površine zauzimaće važno mjesto u novim trendovima. Bilo da govorimo o komadima namještaja, tehnološkim uređajima, zidovima prekrivenim reljefnim tapetama ili kućnom tekstilu od vrijednih i na dodir ugodnih tkanina, oblici i materijali zauzimaće važno mjesto u promišljanjima dizajnera enterijera i u narednoj godini.

Povratak prirodi

Neki od najvećih trendova 2020. bili su biofilni dizajn, rustikalni naglasci i novi nordijski enterijeri, što će ostati neki od dominantnih pravaca i u narednoj godini. Svjetlost će zadržati primat u dizajnu enterijera budući da nudi jedinstvene mogućnosti za izražavanje kreativnosti, stvaranje ugodne atmosfere i svakodnevnog unošenja dobrog raspoloženja. Osnovne boje zauzimaju važno mjesto u preporukama stručnjaka, te kada je riječ o prirodnoj svjetlosti, mnogo se govori o zemljanim tonovima, nijansama drva, zelenim i pastelnim bojama. Te osnovne boje, također, će biti istaknute kroz naglašene detalje kako bi prostoru pružile dinamičnost ili eleganciju, zavisno o vašim željama. Osim toga, crni i sivi tonovi ostat će savršeno rješenje za elegantan enterijer, jer svakom prostoru daju dodatnu profinjenost i estetski uravnotežen izgled.

Novi skandinavski stil

Skandinavski stil jedan je od najvažnijih dizajnerskih pravaca, a nalazi se u samom vrhu preferencija stručnjaka i za narednu godinu. U središte pozornosti dolazi pod imenom “novi skandinavski stil”, a ova reinterpretacija klasičnog nordijskog stila donosi dodatnu profinjenost u dom i usklađuje ga s glavnim načelima uređenja. Ovaj pravac i dalje stavlja velik naglasak na udobnost i personalizaciju životnog prostora, a posebnu pažnju posvećuje i njegovom oslobađanju od suvišnih komada namještaja i dekorativnih predmeta.

Upravo za prostor koji diše odlično rješenje predstavlja Samsungov The Frame televizor koji poput prave umjetničke slike prijanja za zid, ostavljajući vas lišene brige o kupovini stalka. Ovaj Samsungov model televizora izvrstan je primjer spoja inovativne tehnologije, funkcionalnosti i umjetnosti u jednom uređaju koji savršeno nadopunjava svaki enterijer. Kako bi dom ostao uredan i bez mnogobrojnih kablova, The Frame posjeduje samo jednu tanku, neprimjetnu vezu koja istovremeno povezuje sve uređaje sa televizorom preko One Connect Box uređaja. Također, uz ovaj model televizora, korisnici mogu pokazati i lični osjećaj za estetiku i umjetnički ukus izborom neke od mnoštva slika i fotografija iz jedinstvene Art Store prodavnice, unoseći u svoj dom osvježavajuće plavetnilo neba ili mora, ili tople cvjetne motive.

Maksimalizam

U maksimalističkom okruženju susrećemo se s različitim teksturama, nijansama i motivima, a dekorativni predmeti postaju izraz vlasnikove osobnosti. U takvom enterijeru mogu se pronaći slike, oslikane tkanine, namještaj s metalnim detaljima i ukrasi izrađeni od prirodnih materijala, ali preporuka stručnjaka je ipak tražiti kompozicijsku ravnotežu u prostoru. Različite funkcionalnosti predmeta mogu se uskladiti sličnim vizualnim detaljima, dok jaka paleta boja može biti bolje uklopljena korištenjem sličnih tekstura. 

Televizor i dalje ima važno mjesto u većini domova, posebno jer je tehnološkim napretkom omogućeno njegovo povezivanje s računalom i pametnim telefonom. Filmske večeri s prijateljima i gutanje serija su neke od najdražih aktivnosti većine ljudi, a čak i ako se čini da je dovoljno staviti televizor ispred sofe postoji, ipak, još mnogo mogućnosti.

Samsungov novi televizor pod nazivom The Serif, kreiran od čuvenih francuskih dizajnera, braće Burule, je sve osim modela kojem je mjesto na komodi. Svojim progresivnim dizajnom, The Serif u enterijer unosi dašak umjetnosti i moderne tehnologije, koji se uklapa u svaki tip dizajna, a pravo je zadovoljstvo gledati ga iz svakog ugla. Samostojeće postolje ovom televizoru omogućava potpunu mobilnost i prilagodbu svakom prostoru, a osim što oslobađa, istovremeno i obogaćuje prostor svojom elegancijom i profinjenošću. Dostupan je u nebesko-bijeloj i nebesko-plavoj boji. Da se ovaj televizor ističe estetikom i vrhunskim dizajnom, potvrđuje i ovogodišnja iF nagrada za inovativni dizajn, jedno od najprestižnijih priznanja u ovoj oblasti na međunarodnom nivou.

Multifunkcionalnost

Ne postoji nijedna godina u kojoj smo sopstvenim domovima dodali više funkcija nego ove pandemijske, 2020. godine, a svi su izgledi  da će isti način razmišljanja obilježiti i početak 2021. Naši domovi postali su mjesta rada i odmora, mjesta maksimalne produktivnosti i apsolutne ležernosti, prostor u kojem spavamo, treniramo, učimo sa našom djecom, vodimo važne poslovne diskusije, ali se i opuštamo. Jedan od Samsung noviteta u ovogodišnoj liniji televizora čini model The Sero, koji se samo nekoliko mjeseci nakon predstavljanja tržištu, pokazao kao pravi saveznik u momentima koji od nas traže vrhunsku profesionalnost, ali i u trenucima koji služe razonodi. Zahvaljujući opciji okretanja u okomiti položaj, The Sero televizor pruža mogućnost gledanja sadržaja sa mobilnih telefona na velikom ekranu, dok se televizijski programi, filmovi i prezentacije, mogu pratiti u pejzažnom načinu gledanja.

Dok se polako približavamo kraju godine, sva je prilika da ćemo i u 2021. određeni period provesti u radu od kuće, te razmislite na koje sve načine možete svoj dom učini još inspirativnijim, funkcionalnijim i prijatnijim mjestom za boravak. Budite originalni i ne oklijevajte da kombinujete navedene trendove na svoj način i u skladu sa svojim enterijerom. Sigurno nećete pogriješiti.

Autor: Fatima Nikšić

Komentari
Podijeli

Comments are closed.