Tradicionalni Ilidžanski Festival poznat širom regiona počinje sutra

0

I ove godine Ilidža će  biti mjesto okupljanja i njegovanja tradicionalnih vrijednosti kroz narodnu pjesmu i običaje.

Od 18. do 21. jula  bit će održan Festival narodne muzike “Ilidža 2018.”, najveći i najčuveniji festival narodne muzike u regiji, koji datira još od 60-tih godina prošlog vijeka.Povodom održavanja  Festivala narodne muzike “Ilidža 2018.”  16. jula u bašti hotela “Austrija” na Ilidži održana je  press-konferencija. Moto  ovogodišnjeg festivala je ljubav.

Novinarima u bašti hotela Austrija obratili su se Elvir Švrakić, generalni direktor Hayat TV, prof. dr. Senaid Memić, načelnik Općine Ilidža i Enver Šadinlija. Načelnik Općine  Ilidža prof.dr.Senaid Memić istakao je da je Festival nešto na što Ilidža  treba biti ponosna.

“Važno je da i dijaspora daje dobar odgovor na ovo što ilidžanski festival pokazuje,   jer time se borimo za dio naroda koji smo donekle izgubili. Ti ljudi  su itetako ponosni na ono što radimo, a oni koji ovdje žive i ne vide prednosti, ima vremena. Mi ćemo i dalje raditi i imati  najbolje  namjere” dodao je načelnik  Memić.

Ove godine  na konkurs  su se prijavili autori za  51 pjesmu.Komisija za selekciju kompozicija u sastavu prof.Amela Gadžo, prof.Emir Mejremić, Hanka Paldum, Fahrudin Pecikoza i Nedžad Imamović odabrali su 17 pjesama koje će se predstaviti u takmičarskoj noći 19. juli.
Izvučen je  redoslijed nastupanja izvođača.  Prvi će nastupiti izvođač Memnun Muzaferija sa pjesmom   “Bosno moja vraćam ti se ja”, a 17. Semir Cerić Koke  sa pjesmom “Taman.”

Velika muzička imena počinjala su karijeru upravo na sceni ilidžanskog festivala. Tu su nastali najveći hitovi, a svoje blistave karijere započeli su najveći interpretatori sevdalinki, te će i ovogodišnji festival ponuditi nove muzičke stvaraoce i interpretatore.

Učesnici revijalnog programa su Haris Džinović, Šerif Konjević, Enes Begović, Hanka Paldum, Elvira Rahić, Merima Njegomir, Sejo Pitić, Ivica Šarić, Subhija Šehović, Bahrija Hadžijalić, Branka  Sovrlić, Slađa Mandić..…

Organizator Festivala narodne muzike “Ilidža 2018.” je Općina Ilidža, a medijski pokrovitelj Hayat TV. Ulaz je besplatan za sve posjetioce.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.