Tomislavgrad: Viđena rijetka ptica iz srednje Azije

0

Promatranje ptica aktivnost je koja podrazumijeva promatranje ptica u rekreativne, ali i znanstveno-stručne svrhe.

U okviru ove aktivnosti promatraju se ptice u svojim prirodnim staništima, bilježe se njihove aktivnosti, gniježđenje i sl.

U Bosni i Hercegovini postoji cijela mreža promatrača ptica koji prate i bilježe aktivnosti ptica tokom cijele godine, a posebno tokom preleta, odnosno selidbe. Na području općine Tomislavgrad promatranje svakodnevno vrši Mirko Šarac, predsjednik udruženja “Naša baština” iz Tomislavgrada i član udruženja “Naše ptice” iz Sarajeva.

Na temelju dosadašnjih promatranja objavio je više stručnih radova o pticama. Prvi na području BiH tokom zimskog promatranja na farmi Prančiok na Midenoj planini, zapadno od Duvanjskog polja, Mirko Šarac uočio je jato žutih i vrtnih strnadica na zimovanju.

Među ovim pticama bojom perja isticale su se dvije, no s obzirom na to da su se upravo pojavile ušate ševe nije pridavana veća pozornost ovim pticama. Tek kasnijim pregledom opsežnog snimljenog materijala i u usporedbi s priručnicima, uočeno je da se radi o novoj vrsti, i to bjeloglavoj strnadici. Kasnije je ustanovljeno da je ovo prvi nalaz bjeloglave strnadice na području BiH.

Značaj je veći time što bjeloglava strnadica nikada nije zabilježena ni u okolnim zemljama Srbiji i Crnoj Gori, a u Hrvatskoj je zabilježena 2007.godine.

Prirodno stanište ovih ptica su rubovi tajgi u Aziji gdje obitava i gnijezdi se, dok zimuje uglavnom u zapadnoj Kini, sjevernoj Indiji i dijelovima srednje Azije. Ove ptice vrlo rijetko zimuju u Evropi, a pretpostavlja se da u cijeloj Evropi njihov broj ne prelazi 200 parova, tako da se viđenje ove ptice u Tomislavgradu može smatrati iznimnom rijetkošću.

Rad o nalazu bjeloglave strnadice objavljen je u Biltenu mreže posmatrača ptica u BiH, br. 13., koji izdaje Ornitološko društvo Naše ptice iz Sarajeva

(vecernji.ba)

Komentari
Podijeli

Comments are closed.