Suhe smokve omiljena su poslastica mnogih, a ujedno imaju brojna zdrava dejstva

0

Suhe smokve su kvalitetna, a ukusna namirnica, čak bogatija fenolima od crnog vina i zelenog čaja. Sušenjem ne gube na vrijednosti, a također su odličan saveznik u mršavljenju. Puno je razloga da čokoladice zamijenite ovim suhim voćem.


Organske suhe smokve predstavljaju jednu od najboljih suhih voćki. Suhe smokve su odličnan izbor i za deserte, sokove ili kao zdravi međuobrok.
Suhe smokve su puno bolji izvor topivih vlakana, a također su povezane sa zdravom probavom i doprinose i zdravlju srca.


Za sve vas koji paze na unos šećera, dobro je znati da suhe smokve sadrže manje šećera. Dvije do tri suhe smokave imaju samo 13 grama šećera.
Smokve također nude dosta minerala, posebno željeza, magnezija i kalcija. Suhe smokve su također odličan izvor cinka. Kalcij je važan nutrijent za jake kosti i zdrav nervni sistem, kao što je i magnezij i željezo. Cink doprinosi zdravlju imunološkog sistema, a također može pomoći u borbi protiv upala.


Suhe smokve uklanjaju višak estrogena. Kada radi ispravno, naše tijelo proizvodi pravu količinu estrogena koja je u tom trenutku potrebna. Međutim, toksini iz okoliša i loša kvaliteta prehrane mogu utjecati na stvaranje viška estrogena.


Previše estrogena u tijelu može dovesti do debljanja, promjena raspoloženja, uzrokuje sindrom policističnih jajnika kod žena, glavobolje, pa čak i rak dojke ili rak maternice. Neke namirnice, naravno, pomažu ukloniti višak estrogena, a smokve su jedna od najboljih, najpoznatijih namirnica za ovo pitanje.


U suhim smokvama ističe se vitamin E, poznat i kao vitamin mladosti. Osim što sprječava prerano starenje, doprinosi smanjuju rizika od pojave očne mrene, raka, te bolesti srca i krvnih žila

Komentari
Podijeli

Comments are closed.