Studije pokazale: Rad u smjenama, posebno noćnim doprinosi razvoju Dijabetesa

0

Čini se da rad u noćnim smjenama i nezdrav stil života imaju dodatan učinak na vjerovatnost razvoja dijabetesa tipa 2.

Udružene analize studija govore da ovi faktori posebno utiču na žene. Podaci su kombinovanih studija koje se temelje na uzorku više od 140.000 medicinskih sestara.

Istraživanje pokazuje da je svakih 5 godina rotirajućeg noćnog rada povećan rizik od dijabetesa tipa 2 za oko 30%. A kombinacija nekoliko nezdravih faktora načina života, kao što su pušanje ili visok indeks tjelesne mase (BMI) ili loša prehrana, više je nego udvostručila rizik od razvoja bolesti.

Međutim, žene s nezdravim načinom života i više od 5 godina rotirajućeg noćnog rada bile su 2,83 puta češće od žena bez tih faktora da razviju dijabetes tipa 2, s dva faktora zajedno s 11% dodatnog rizika.

Naučnici ističu da se većina slučajeva dijabetesa tipa 2 može spriječiti pridržavanjem zdravog načina života, a koristi bi bile veće kod radnica koji rade noćne smjene.

Analiza studija utvrdila je da rad u smjenama, posebno noćnim smjenama je jako povezan sa hroničnim oboljenjima kao što su dijabetes tip 2, kardiovaskularne bolesti, te neki tipovi karcinoma .

Komentari
Podijeli

Comments are closed.