Monday, May 23

Studija: Kućanski uređaji troše znatno više od deklariranog

0

Mnogi kućanski uređaji u realnoj upotrebi troše znatno više električne energije nego što to proizvođači navode. Objavio je ovo njemački dnevnik “Sueddeutsche Zeitung” pozivajući se na studije nekoliko europskih organizacija za zaštitu okoliša.

“Ovisno o uređaju, potrošnja energije bila je u pravilu veća za 20 do 30 posto, a u nekim slučajevima i dvostruko veća od one koju je naveo proizvođač”, piše Sueddeutsche Zeitung. Oni su se pozvali na rezultate testiranja europskih organizacija za zaštitu okoliša Claps, Ecos, EEB i Topten.

Razlike u rezultatima testiranja u laboratoriji i u stanovima potrošača leže, između ostalog, i u zastarjelim metodama testiranja ali i nerealnim uvjetima potrošnje. Slično organizacije za zaštitu okoliša prebacuju i proizvođačima automobila.

Tako je, kako nadalje javlja SZ, jedan proizvođač frižidera do ekstremno niskih rezultata potrošnje došao tako što je frižider napunio već rashlađenim testnim objektima i nije otvarao vrata frižidera za vrijeme  testa što je daleko od realnih uslova. U standardnim testovima za mjerenje potrošnje energije kod frižidera i zamrizivača uopće nije predviđeno otvaranje i zatvaranje. 

Studija ne spominje modele niti proizvođače jer prema službenim standardima isto testiranje mora proći po četiri primjeraka istog modela uređaja da bi on bio valjan.

(Fena/Zdravi portal)

Komentari
Share.

Comments are closed.