Štucanje: Neko nas spominje ili u organizmu dolazi do dešavanja?

0

Brzi dotok zraka u pluća uzrokuje zatvaranje nepčane resice, dovodeći u tom trenutku osobu u fazu štucanja.

Veoma je mali broj osoba koje nikada nisu štucale. Kako stari tumače razlog štucanja je taj da nas neko spominje u tom trenutku, međutim ipak do toga dolazi radi dešavanja u organizmu.

Iako je štucanje u principu bezazleno, kod ljudi kojima se dešava izaziva neprijatnost zbog glasnih zvukova koje ne mogu da utišaju i koji se vrlo često nazivaju “hik” zvukovi. Ova nekontrolisana reakcija organizma može da bude simpatična ako kratko traje i ako ne izaziva neprijatno naprezanje. Ali ako ne može da se zaustavi ili se učestalo ponavlja, može da ukaže i na ozbiljne zdravstvene probleme, zbog čega je neophodna intervencija ljekara.

Kako dolazi do štucanja?

Štucanje ili singultus, kako se na latinskom zove, nastaje zbog grčenja dijafragme i trenutnog zatvaranja glasnica. Zato se poznato “hik” i javlja poslije svake kontrakcije. Ponavlja se nekoliko puta u minutu, a u 80 % slučajeva radi se o nekontrolisanim kontrancijama lijeve hemidijafragme. Što se tiče dijafragme, ona predstavlja mišićnu barijeru između trbuha i grudnog koša. Osnovna funkcija dijafragme je u disanju, gdje prilikom njene kontrakcije dolazi do širenja pluća i ulaska zraka u njih. Brzi dotok zraka u pluća uzrokuje zatvaranje epiglotisa, odnosno nepčane resice, stvarajući u tom trenutku karakterističan “hik” zvuk. U medicini je štucanje poznato i kao sinhrono lepršanje dijafragme.

Štucanje nije voljan čin i obuhvata poseban refleksni luk. Javlja se u svim uzrastima, od prvih dana života pa do poznih godina. Ipak, češće je kod muškaraca nego kod žena. Nastaje usljed različitih poremećaja centralnog i perifernog nervnog sistema, počevši od nadražaja ili povrede jednog od nerava, poznatog kao frenični živac, do toksičnih i metaboličkih poremećaja. Uzroci mogu biti različiti – može da se pojavi usljed brzog konzumiranja obilnog obroka, poremećaja elektrolita, pa čak i zbog tumora mozga. Štucanje može da izaziva i upala pluća, poremećaj jednjaka i želuca, upala gušterače, bolesti jetre i žučnog sistema, uremija bubrega. Može da se javi i zbog stanja nakon operacije, trudnoće ili alkoholizma.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.