STRUKA POTVRDILA: Niste čudni ako razgovarate sa automobilom ili kućnim ljubimcem, naprotiv!

0

Svi koji imaju kućnog ljubimca prema njemu se odnose kao prema članu porodice i nerijetko pričaju s njim. Slična situacija je i sa automobilima. Kada sami sebe uhvatimo u tim “razgovorima” pomislimo da smo ludi ili makar čudni, međutim, stručnjaci tvrde da je to sasvim normalno te da pozitivno utiče na inteligenciju.

Nauka je dokazala da su – davanje imena biljkama, ali i drugim ličnim stvarima, poput automobila, te  razgovor s ljubimcima kao da vas oni potpuno razumiju – pokazatelji viših razina intelekta

 

Ljudi su genetski izgrađeni kako bi tražili osobine ljudskog bića u životinjama i beživotnim stvarima. Tačan pojam za ovo je „antropomorfizacija“, odnosno davanje ljudskih osobina bilo kojem biću, biljkama ili neživim objektima.

 

Ova osobina se koristi istom inteligencijom koju upotrebljavamo za razlikovanje ljudskih lica i povezivanje sadržaja i članaka s drugim, sličnim temama.

Za razumijevanje nekog stvorenja ili neživog objekta um se služi spoznajnim sposobnostima koje se koriste i za razumijevanje misli drugih ljudi. Zato sljedeći put kad se uhvatite kako razgovarate sa svojim kućnim ili limenim ljubimcem, sjetite se da vas to ne čini čudnima, nego inteligentnima i slobodno ga oslovite imenom.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.