Štedite energiju i kada vaša veš mašina radi

0

Način na koji koristimo kućne uređaje u velikoj mjeri igraju ulogu u iznosu računa koji nam na kraju mjeseca dođu za plaćanje, ali i na naš uticaj na klimu. Zbog ovoga je veoma važno da vodimo računa o energetskoj efikasnosti naših kućnih aparata. Jedan od aparata koji troši mnogo energije sigurno je veš mašina, te je poseban izazov kako uštedjeti energiju, a oprati sav veš. Osim nove energetski efikasne mašine, i mi sami racionalnim korištenjem možemo tome doprinijeti. Stoga smo za vas spremili nekoliko savjeta o tome kako možete uštedjeti tokom pranja veša u mašini.

  • Ne uključujte mašinu ako nemate dovoljno veša u bubnju

Naime, ako stavite premalo veša u vašu mašinu, time smanjujete efikasnost ciklusa pranja, jer mašine obično koriste istu količinu vode i električne energije i za upola napunjen bubanj. S druge strane, ako je bubanj prenatrpan neće dobro oprati veš, pa je preporuka puniti ga do 80 posto kapaciteta. Mogućnost za pogrešnu procjenu manja je kod Samsung WW9800T, čiji se bubanj okreće nezavisno od svog zadnjeg dijela, stvara dinamičnije pokrete, a rezultat je temeljnije opran veš. Osim toga, specijalni Samsung Digital Inverter kompresor povećava energetsku efikasnost korištenjem jakih magneta za bolje performanse i tiši ciklus pranja.

  • Koristite kraće vrijeme pranja

Slažete se da je većinu odjeće potrebno samo osvježiti i nježno oprati. Za pranje manje prljavog veša i materijala koji nemaju fleke, odaberite kraće vrijeme pranja. Ono u velikoj mjeri zavisi i od tehnologije koju posjeduje vaša veš mašina. Najnaprednije poput QuickDrive™ tehnologije novog modela Samsung WW9800T, mogu skratiti vrijeme pranja do 50 posto, a potrošnju energije do 20 posto.

  • Perite veš na nižoj temperaturi

Osnovni faktor koji utiče na energetske performanse je temperatura pranja. Struju ćete uštedjeti ako perete odjeću na nižoj temperaturi 20 ili 30 stepeni. Da biste tokom pranja mogli da češće koristite niže temperature, preporuka je odvajati manje zaprljan veš od onog koji zahtjeva temeljnije pranje.

  • Ne koristite previše deterdženta i birajte adekvatne programe pranja

Prevelika količina praška zahtijevaće dodatno ispiranje, pa će mašina samim tim teže oprati veš, zbog toga je bitno ne pretjerivati sa praškom. Prije pranja također odvojte veš po vrstama materijala kako biste mogli da izaberete najadekvatniji program pranja. AI Wash opcija veš mašine WW9800T koristi senzore kako bi detektovala težinu i vrstu materijala veša koji je u bubnju, da bi procijenila potrebnu količinu vode i deterdženta, dok AI Control eliminiše potrebu korisnika da listaju dostupne programe kako bi našli onaj koji im je potreban.

  • Priključite veš mašinu na dovod tople vode ili perite veš u hladnoj vodi

Veš mašine koriste najviše energije za zagrijavanje vode, pa ako je moguće, priključite je na dovod tople vode, što će značajno smanjiti potrošnju električne energije. Sa druge strane, uz tehnologiju kao što je EcoBubble™ Samsung veš mašine WW9800T, zagrijavanje vode vam često i nije potrebno, budući da ova tehnologija pojačava učinak deterdženta pretvarajući ga u balončiće, koji brže prodiru u tkaninu čak i u hladnoj vodi. Pranje hladnom vodom štedi energiju koja bi se potrošila na njeno zagrijavanje, dok istovremeno štiti tkaninu i boju odjeće.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.