Šta je ‘slana soba’ i koje tretmane pruža?

0

Halotretmani, odnosno tretmani u slanoj sobi pozitivno djeluju na mnoge zdravstvene tegobe i bolesti, ukazuju medicinski stručnjaci i podsjećaju da se za blagotvoran uticaj soli na ljudski organizam znalo još u antičko vrijeme.

Poznato je da so pozitivno djeluje na astmu, hroničnu upalu grla, anginu, upalu krajnika, hronične plućne bolesti, pušački kašalj, upalu sinusa, gastritis, Kronovu bolest, upalu debelog crijeva, čir na želucu i dvanaestopalačnom crijevu, srčane vaskularne probleme, anemiju i nepravilan rad štitne žlijezde itd.

Haloterapija predstavlja tretmane u kontrolisanom vazdušnom prostoru nazvanom “Slanom sobom” koji uz upotrebu halogeneratora simulira mikroklimu prirodne slane pećine.

Slana soba je specijalno opremljena prostorija za halotretmane u kojoj su zidovi i pod obloženi kamenom solju. Koristi se kamena, nejodirana so bez dodataka aditiva čija je uloga većim dijelom dekorativne prirode, ali pomaže i u održavanju specifične mikroklime slane sobe i halogeneratorom što je ključni faktor za ovu vrstu tretmana.

Halogenerator je uređaj koji proizvodi suhi NaCl-aerosol i upuhuje ga u pećinu, a mikroprocesor strogo kontroliše količinu aerosola u prostoriji u zavisnosti od toga da li su na tretmanu djeca, starije osobe, sportisti…

Temperatura prostorije je od 20-24 C°, a vlažnost vazduha varira između 40 i 60 posto. Tretman za odrasle traje 40 minuta, a za djecu 20 minuta, pri čemu je za pun efekat potrebno 10 do 15 tretmana.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.