Šta govori promjena boje plodove vode u trudnoći?

0

Amnionska tečnost ili plodova voda štiti bebu od spoljašnjih povreda, udaraca i buke, omogućava joj slobodne pokrete i tako stvara preduslov za simetričan razvoj kostiju i mišića.

Kada je ima u dovoljnoj količini, kada je prozirna ili blijedo žuta i bez mirisa, ljekari su onda sigurni da nema razloga za brigu. Međutim, šta se dešava ako ona promijeni boju tokom trudnoće, a šta se dešava ako se promijene primjete na samom porođaju i šta te promjene znače?

Šta kada amnionska tečnost promeni boju tokom trudnoće

Ponekada su uočljive male količine sluznice iz sluzokože, ali generalno, amnionska tečnost bi trebalo da bude jasna. Svaka promjena boje ili mirisa amnionske tečnosti tokom trudnoće može da bude znak potencijalnog problema.

Ukoliko je amnionska tečnost:

  • crvena: znači krvarenje – često placente;
  • tamno crvena: znači da je krv hemolizovana – što je često povezano sa fetalnom hemolitičkom bolešću;
  • zelena: prolivanje fekalnog materijala – može biti povezano sa intrauterinim fetalnim stresom;
  • žuta (tamno/zlatno): prisustvo žuči – povezano sa bilo hemolitičnom bolešću ili prisustvom starog fekalnog materijala
Šta ukoliko se promjena boje amnionske tečnosti primjeti na porođaju?

Uobičajeno je da amnionska tečnost bude providna ili svijetlo žute boje. Ponekada, kada ženi pukne vodenjak, primjećujemo da je amnionska tečnost tamno žuta, ponekad čak i tamno zelena. To se dešava kada beba stolicu ili mekonijum ispusti u plodovu vodu.

Postoji nekoliko razloga zbog kojih se to dešava, a nejčešće je to znak da je beba prešla temin.

Ukoliko je plodova voda zamućena tokom trudnoće to nam je znak da sa bebom ima neki problem i da pati – tada je potrebno da se trudnica odmah javi ljekaru.

Ukoliko na samom porođaju primjetimo da je amnionska tečnost zelena, to uglavnom ne predstavlja problem. Tokom čitavog porođaja beba se prati, a kada dođe završna faza porođaja i beba izađe –  u svakom porodilištu postoje stručnjaci koji će bebina usta očistiti od mekonijuma kako ga beba ne bi udahnula. Ukoliko beba udahne mekonijum to može dovesti do upale pluća.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.