Sok od ruže – cvijetni eliksir izuzetno duge tradicije

0

Ruže se uvijek izdvajaju među brojnim mirisnim cvjetovima u svakom vrtu. Nježne latice ovog cvijeta ne pronalaze primjenu samo u kozmetici kao parfemi, mirisna ulja i sl. Poznato je da su izuzetan kulinarski sastojak, posebno orijentalne kuhinje.

Pažljivo ih odvojite i pripremite sok od ruže, cvijetni eliksir izuzetno duge tradicije. I ne zaboravite, mirisne latice zauvijek će promijeniti ukus svake poslastice i serviranog pića.

Najbolje su ruže starih sorti. Preporuka je da latice sakupljate u periodu od sredine maja do početka juna. Koristite kristal šećer kako bi sačuvali izvornu boju i stvorili prijatnu estetiku. Ukoliko tome ne pridajete značaj slobodno upotrijebite smeđi šećer ili med. Sastojci su jednostavni kao i sama priprema kod kuće. Pažljivo odvojene latice iskoristite kako bi pripremili sok od ruže.

Osvježavajući sirup od ružinih latica servirajte u malim kristalnim čašama i ponudite gostima. Bićete u mogućnosti da tokom cijele godine uživate u neponovljivom mirisu i ukusu. U ljetnjem periodu sok od ruže razblažite sa malo vode. Isto tako možete sipati nekoliko kapi sirupa na sladoled da bi se poboljšao ukus i dodatno ukrasio hladni desert. Ukus čaja postaće privlačniji ako ga kombinujete sa ovim mirisnim napitkom. Pored toga, lijepo prati jogurt i sezonske voćne salate, što je svakako prijedlog za zdrav doručak, kao idealan početak dana.

Sok od ruže kao lijek

Ružin sok se koristi od davnina i kao i lijek. Zapravo je od suštinske važnosti za zdravlje, jer je izuzetno bogat vitaminima, mineralima i aktivnim supstancama. Možete riješiti brojne zdravstvene probleme izbjegavajući upotrebu uobičajenih lijekova. Sirup se upotrebljava za širok spektar bolesti, uključujući digestivne i menstrualne probleme, glavobolju, nervnu napetost, stanja groznice, infekcije i kožna oboljenja.

U pitanju je prirodan lijek koji se bori protiv zimskih bolesti. Ako se pije kao topao napitak efikasno eliminiše uporan šlajm. Takođe, može ublažiti i bronhitis. Poznate su anti – inflamatorne osobine ovog soka kao i svojstva diuretika. Takođe, sirup od ruže pomaže čišćenje crijeva i riješava problem zatvora. Sakupite nježne i mirisne latice, stvorite sirup prelijepe arome i adekvatno ga čuvajte jer je prijatelj vašeg zdravlja.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.