Školjke – delicija puna zdravlja, vitamina, minerala i proteina

0

Školjke su bogate proteinima, mineralima i vitaminima, a sadrže vrlo malo masnoća. Od prahistorijskog vremena koristile su se u prehrani.

Prosječno sadrže tek 40 – 80 kcal u 100 g jestivog dijela školjke. Vrijedan su izvor dragocjenih omega 3 masnih kiselina koje imaju blagotvorno djelovanje na zdravlje srca i krvnih žila.

Prema naučnim istraživanjima unosom šest kamenica srednje veličine 5-7 puta mjesečno bi se postigao unos omega 3 masnih kiselina dovoljan za blagotvoran učinak.

Osim što sadrže vrijedne masti, školjke su odličan izvor vitamina B12, koji je važan za zdravlje živčanog sistema i crvene krvne stanice.

Mnoge vrste školjaka ujedno su izvor željeza, minerala, magnezija, kalija i vitamina C, a kamenica je bogata i vitaminom A.

Sirove školjke zahtijevaju oprez

Poznato je i da školjke imaju negativnu reputaciju zbog sadržaja holesterola i natrija. Međutim, budući da su siromašne zasićenim mastima bolji su izbor od životinjskog mesa bogatog holesterolom.

Ako je more onečišćeno mikroorganizmima, školjke mogu biti kontaminirane i izazvati trovanje ukoliko se konzumiraju nedovoljno termički obrađene. Stoga je prilikom konzumacije sirovih školjaka važno voditi brigu o porijeklu.

Riba i školjke čuvaju oči

Istraživanje u kojem je učestvovalo više od 2.500 ispitanika dobi 65 do 84 godine je otkrilo kako unos ribe i školjaka bogatih omega – 3 masnim kiselinama štiti oči od poremećaja zvanog makularna degeneracija.

Dagnje

Tamno crne ili sa svijetlo zelenim vrškom, dagnje su najpopularniji školjkaši zbog svog ukusnog mesa i lake dostupnosti.

Jakovljeva kapica

Naziva se još i Jakobova kapica, školjka sv. Jakova, kapešante ili kapesante.

Kamenice

Kamenice su popularne širom svijeta, ne samo zbog toga što su na glasu kao afrodizijak, nego i zbog njihovog izuzetnog okusa.

Kapelunge

Kapelunge se nazivaju još i prstavac ili cijevasti šljanak. Svojim izgledom podsjećaju na prstaca, pa su postale zamjena za tu zabranjenu deliciju.

Prnjavice

Prnjavica se još naziva i brbavica, kučica, dondola, grop, rovanica, ladinka.

Vongole

Vongole, poznate i pod imenom Venerine školjke, dobile su ime po Veneri, božici ljubavi i ljepote

Komentari
Podijeli

Comments are closed.